Снимки: ,,Кикстартед” и личен архив

,,Мисля, че и лютеницата би станала хит в Америка, както и продуктите ви от рози", казва Джеф Лайън - един от тримата американци, които ще внасят плетени обувки от пловдивска фабрика и ще ги продават в САЩ. За инициативата им BG VOICE вече съобщи накратко в миналия брой. Откакто си купил първия чифт от Пловдив, всичките му приятели в Америка започнали да разпитват за интересния модел и искали да си купят. Тогава той и съпругата му били съседи с Тревър Нелсън и жена му. ,,Запознахме се и се сприятелихме. В деня, в който с жена ми се местихме, говорихме за първи път за плетените обувки. Тревър беше много добър съсед и дойде да ни помогне. Аз случайно ги бях обул и разказах откъде са. Тогава той рече: ,,Това е точно онова, което аз и брат ми Тайлър търсим за бизнеса си", разказва Джеф. Тревър и брат му отдавна искали да намерят чужд продукт от културата на някоя по-екзотична държава, който да се продава добре в САЩ.

И тримата са учили в един университет в Юта - Юта стейт юнивърсити, и са на по 27 г. Тайлър е мениджър на склад за стоки за супермаркети, а Тревър учи медицина. Джеф и съпругата му, която е японка, чакат първото си дете - момченце, през април. Тримата се надяват дотогава да са продали много от новия за Америка модел обувки.

,,Поддържаме връзка с тях от около 2 г., обсъждаме, пращаме мостри, те търсят начин за разработване на пазара", обяснява Керим Алиосман, управител на пловдивската фирма ,,Хари 93", която изработва обувките. Съвсем скоро в САЩ ще пристигне първата голяма пратка. ,,Обувките ще пристигнат тук след няколко месеца. Много е скъпо да се започне такъв бизнес в Щатите, необходими са много пари. За първата ни поръчка, за превоз на стоките, за митница и няколко други необходими неща за бизнеса ще ни трябват дори повече от тези $10,000, които имаме, за да започнем", обяснява Джеф.

Тримата събрали парите, като представили идеята си в сайта за набиране на средства за нови креативни бизнес проекти ,,Кикстартер". ,,Там съвсем обикновени потребители правят предварително заплащане за поръчани обувки", обяснява Джеф. Преди седмица сумата от 10,000 долара, с която смятат да започнат бизнеса си, била събрана благодарение на десетки продадени чифтове, купени от общо 150 американци.

Пловдивската фирма, която ще ги снабдява със стока, произвежда по 2,000 чифта плетени обувки на ден и ги продава по 7-8 лв. в България. Американците обаче ще си купуват на около 7 пъти по-висока цена - $39, която включва и доставката. В комплект с 2 мартеници в ,,Кикстартер" чифтът върви по $45, а три чифта заедно с 6 мартеници и 3 чанти ще се продават за $149. ,,Тези обувки са популярни в България от повече от 20 г. Крайно време е и останалата част от света да им се наслади", пишат трите момчета в сайта.

,,Когато Джеф ми показа обувките ,,Бос", разбрах, че това е идеален продукт за целта - уникален, забавен, виждах себе си и приятелите си да ги носят. Снимах ги и ги изпратих на брат ми", разказва Тревър в промо видеото на новата модна линия. Тримата заснели клип, в който подробно описват плюсовете на плетените обувки. Засега те ще се предлагат в три цвята - бежов, черен и черно-бял десен както за жени, така и за мъже. Женският модел има 3-сантиметрово токче, за да изглежда по-елегантно. Подметките са ортопедични, гумени и издържат дълго време, казва се още в клипа. Момчетата кръстили обувките точно ,,Бос", за да е ясно откъде идват. Както обясняват самите те във видеото, името им произлиза от думата ,,бос" на български, защото моделът се носи на бос крак. Всъщност Джеф знае доста български и говори и пише почти свободно. Живял е две години в България, а любим му е град Пловдив, и по-специално Старият град. Живял е и в Перник, Добрич, Стара Загора и малко в София. Отишъл като мисионер на църквата си.

,,Казва се Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Много хора ни познават като мормоните. Съвсем нормални хора сме, а никога не разбрах защо имаше често негативни новини за нас по вестниците и телевизията. Християни сме и вярваме в Исус Христос - това е централната точка на вяра в църквата", казва Джеф. Докато живял в България, изнасял лекции за църквата си, за да набира нови членове, и преподавал безплатни курсове по английски. ,,Много ми липсва това време, което прекарах в България! Казвал съм много пъти, че част от сърцето ми още е там!", казва американецът.

Сега Джеф мечтае да се научи да свири на кавал. В момента следва магистратура по специалност ,,Музикално библиотекарство" и свири на саксофон и много други инструменти. Със съпругата му обожават българската лютеница и дори преди няколко дни отишли до Чикаго, за да си купят от българския магазин. ,,Може по-нататък да започнем бизнес и с нея или с други продукти", казва той.