Напрежението във властта в България не стихва. След като породи скандал с грозни думи по адрес на майките на деца с увреждания, вицепремиерът Валери Симеонов се извини, но не подаде оставка въпреки исканията на родители, политици и призивите в социалните мрежи. Не падна и правителството, което на фона на скандала оцеля в поредния вот на недоверие, внесен от БСП, този път заради провала му в здравеопазването. Единствената реакция на властта след скандала бе, че освободи вицепремиера като председател на съвета по етническите и интеграционните въпроси.

Недоволството срещу Симеонов беше предизвикано от думите му, че майките са „кресливи жени", а децата им - „уж болни". 

„Поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване. По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било", обяви вицепремиерът в сряда след поредното заседание на Коалиционния съвет на управляващите, посветено на скандала.

Само ден по-рано, след друга коалиционна среща, Симеонов обясни, че не вижда причина да се извинява. На нея стана ясно, че той няма да подаде оставка, защото получи подкрепата на единия от партньорите си в „Обединени патриоти" Красимир Каракачанов. Другият, Волен Сидеров, не присъства на срещата, но обяви в социалните мрежи, че настоява Симеонов да се оттегли.

„По лични съображения не виждам причини да подам оставка. Аз казвам истината и стоя зад своите думи. Боли, не боли - това е истината. Винаги съм казвал истината и ще продължавам да го правя", каза вицепремиерът малко след като избухна скандалът.

Няколко дни по-късно му се наложи да обясни и какво точно е имал предвид с думите си за „кресливите жени" и „уж болните" деца.

„Упрекът не е към децата, аз не съм звяр, много добре виждам какви са децата", заяви Симеонов. Той обясни, че смисълът на думите му не бил, че децата се преструват.
„Майките ги представят за болни, а ги държат на пек, на дъжд и на студ, за мен това не е нормално", допълни вицепремиерът.

Симеонов се превърна и в основна тема на обсъжданията по поискания от БСП вот на недоверие, макар и той да бе посветен на проблемите в здравеопазването.

От ДПС поискаха оставката на вицепремиера и предупредиха, че ако той не си тръгне от властта, ще предприемат политически действия. БСП също настояха за оставката му. Те поискаха и изслушване на Симеонов в парламента, но идеята беше отхвърлена. От „Воля" призоваха и за оставката на Красимир Каракачанов. От ГЕРБ пък припомниха, че Симеонов се е извинил за думите си. И отново посочиха, че дават със 150 милиона лева повече за хората с увреждания.