Доналд Тръмп спечели 11 щата в първични избори, включително в Тексас и Калифорния. Джо Байдън очаквано доминира в изборите на демократите, но загуби в Американска Самоа.

Бившият президент, който дава заявка за сензационно завръщане в Белия дом, след като през 2020 г. бъде отстранен от демократа Джо Байдън, може да претендира за чиста победа в щатите на 5 март по пътя към номинацията на Републиканската партия.

Алабама, Арканзас, Мейн, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Масачузетс, Калифорния, Колорадо, Минесота и Вирджиния обявиха Тръмп за победител.

Дългогодишният му претендент, бившият посланик на ООН Ники Хейли, не успя да се превърне в значителна пречка по пътя на Тръмп към номинацията, но досега отказваше да се откаже от надпреварата. Тя спечели щата Вермонт. Това е втората й победа след като успя да спечели и в столицата Вашингтон.

Средните стойности на социологическите проучвания на RealClearPolitics сочат, че Тръмп би имал два пункта преднина пред Байдън в двубой един срещу един на изборите през ноември

----

Така нареченият Супер вторник, който тази година се пада на 5 март, е един от най-важните дни в надпреварата за Белия дом. На този ден гласоподавателите в 15 щата и една американска територия ще изберат кандидатите за президент за следващите избори. В още един, 16-ти щат, ще разберем и резултата при демократите.

В надпреварата за номинацията на демократите според прогнозите Байдън печели всички първи 11 щата. Алабама, Арканзас, Мейн, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас и Вирджиния се очаква да обявят Тръмп за победител.

В 21:00 ч. източно време ще приключи вотът в Колорадо, Минесота и Тексас. Изборните секции в Калифорния и Юта ще приключат в 23:00 ч., а в Аляска - в 12:00 ч. източно време.

Какво е „Супер вторник“?

Това е денят, в който повечето щати гласуват на първичните президентски избори.

Номинации ще бъдат гласувани в Алабама, Аляска, Арканзас, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузец, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Юта, Вермонт, Вирджиния и американска Самоа.

Републиканците ще гласуват във всички 15 щата, докато демократите ще гласуват в един по-малко – без Аляска.

Ще станат ясни и резултатите от изборите на демократите в Айова, които се случват по пощата през последните няколко седмици.

Колко делегати ще бъдат разпределени?

В зависимост от резултатите на всяко гласуване, членове на партиите, познати още като делегати, ще бъдат разпределени между основните кандидати. Определен брой делегати е нужен, за да се номинира кандидат през лятото.

Около една трета от делегатите – 865 за републиканците и поне 1420 за демократите – могат да бъдат разпределени по време на „Супер вторник“.

От кампанията на Доналд Тръмп прогнозират, че той ще спечели най-малко 773 делегати, като ще получи номинацията на партията по-късно през март. В момента Тръмп има осигурени 244 делегати докато неговият опонент за любовта на републиканците Ники Хейли има само 43.

Минимум от 1215 делегати са нужни за спечелването на номинацията за президент на републиканците, докато при демократите числото е 1968.

Какво значи това за Тръмп?

Бившият американски президент вече има комфортна преднина пред Джо Байдън в предварителните допитвания.

Наблюдатели посочват, че пътя пред Тръмп все още не е ясен, но „Супер вторник“ може да му осигури нужната инерция, за да достигне до изборите през ноември.

В някои от гласуванията до момента Тръмп е имал проблем с убеждаването на образованите гласоподаватели – демографска група, която може да реши финално дали бившият президент ще заживее в Белия дом за втори път.

Какво значи това за Байдън?

Кандидатът на демократите и настоящ президент Джо Байдън е почти сигурно, че ще спечели номинацията на своята партия.

От кампанията му имаха сериозни проблеми през февруари в Мичиган, когато 13% от гласуващите се обявиха като „нерешили“ за кого да гласуват. Причината – протест срещу подкрепата на администрацията на президента за Израел в конфликта в Близкия изток.

Експертите в кампанията на Джо Байдън се опитват да спрат подобни протестни гласувания и в други щати – като Калифорния, Колорадо, Северна Каролина, Минесота и Вермонт.

Кога ще знаем резултатите?

Гласуването се случва в общо шест часови зони, като финалните резултати няма да бъдат ясни веднага. Първите ще станат ясни късно вечерта.

Къде трябва да следим с повишено внимание?

Обикновено по време на "Супер вторник" се следят няколко ключови битки в надпреварата. Едната от тях ще бъде в Северна Каролина – там Тръмп победи Байдън през 2020 г. само с 1% разлика.

След гласуване на Върховния съд на Щатите, Тръмп остана на бюлетината за гласуване в Колорадо и Мейн, въпреки че и двата щата го дисквалифицираха на базата на подстрекаване към насилие.