Върховният съд на САЩ единодушно отхвърли решението на съда в Колорадо, с което Доналд Тръмп бе обявен за неизбираем в северозападния щат заради действията му по време на нападението срещу Капитолия, предаде АФП.

Решението на Върховния съд се отнася до всички щати, които се позовават на 14-тата поправка за дисквалифицирането на Тръмп. Това включва Мейн и Илинойс.

Новината идва, след като три американски щата - Колорадо, Мейн и Илинойс, забраниха на Доналд Тръмп да участва в първичните избори преди вота през ноември. Всички те се позовават на 14-тата поправка в Конституцията и ролята на Тръмп в щурма на Капитолия, при който имаше ранени и загинали.

Това решение идва в навечерието на "супервторника", когато в 15 щата, включително Колорадо, едновременно се провеждат предварителни избори за президентските избори през ноември. Без да квалифицират действията на действащия президент републиканец на 6 януари 2021 г., деветимата съдии постановиха, че само Конгресът, а не щат, има право да отстрани кандидат от бюлетината за президентските избори.

Доналд Тръмп приветства "голямата победа" за САЩ след решението на Върховния съд.

"ВЕЛИКА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКА!!!" - възкликна той в своята мрежа Truth Social, след като Върховният съд отмени решението на съда в Колорадо.