Град Чикаго за 18-поредна година е бяло-зелен-червен на 3 март. 

Във "ветровития град", градът с най-богатата българска общност извън България, се провежда  тържествена церемония по издигане на българския национален флаг по случай националния празник на България. Точно в 12:00 часа на площад „Дейли плаза“ българският трибагреник бе изнесен от представители на Българо-американската полицейска асоциация. Церемонията започна с песента "Велик е нашият войник". Знамето се издига от проф. Иво Цветанов, съпроводено от българския национален химн. Българският химн бе издигнат заедно с флага на Чикаго и този на САЩ.

Празникът завършва с поздравителни слова и празничен концерт с участието на танцовите ансамбли от Чикаго и изпълнения на деца от българските неделни училища в града.

По случай националният празник на България, за втора поредна година една от най-знаковите сгради в Чикаго се оцветява в цветовете на трибагреника. Бяло, зелено и червено ще осветят антените на най-високата сграда в Чикаго, Willis Tower, която е третата най-висока сграда в Западното полукълбо.

"Това е най-голямата чест за мен, да издигна българското знаме в един от най-големите градове в света", обяви тържествено проф. Иво Цветанов.

"Честит празник на всички българи. Традицията да се отбелязва Трети март е мотивацията на българите по целия свят. Това което се случва в Америка е много хубаво. Кметът на Чикаго издаде първата си прокламация за първи път от 64 години. Много е важно да се заявяваме като българи, за да получим уважението на всички общности", каза генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков пред BGVOICE. "Не знам друга държава в света, която да насърчава така политическото разнообразие. Ние тук можем да получим уважение", добави той.

"Добре дошли на церемонията по издигане на националното знаме на Република България, тук на Дейли плаза в Чикаго.

Съпроводено от българския химн „Мила Родино“, изпълнен по блестящ начин от талантливата Джулиа Арагон, трибагреникът на нашето мило Отечество отново озари центъра на най-българският град в Америка, Чикаго.

Обединени под сакралните за всеки българин цветове: бяло, зелено и червено, ние, българите в Чикаго, за 18 поредна година се събираме на 3 март, за да покажем предаността си към нашата Родина България, към нейната история, духовност и традиции.
Тази година представителната част на Българо-американската полицейска асоциация внесоха националния ни флаг, водени от българския военен марш „Велик е нашият войник“. Този марш звучеше в чест на безбройните, знайни и незнайни войни, които не се поколебаха през вековете да пожертват себе си в името на майка България. Към войнишката клетва, дадена пред Отечеството, и към саможертвата на българския войн, днес ние отправяме нашата благодарност и признателност, защото осъзнаваме, че без тях, България нямаше да я има.

Ние знаем и помним, че свободата и независимостта на България не бяха получени даром. Те ни бяха завещани от войните на Аспарух, царете Симеон и Самуил, от героичното въстание на братята Асеневци, мъченическата саможертва на Васил Левски, Христо Ботев и Стефан Караджа, от участниците в Априлското въстание през 1876г., и българските опълченци, взели решаваща роля в Руско-Турската, за нас освободителна война. Преди 146г., на Трети март, България възстанови своята държавност, а българският войн от тогава до днес изпълнява своя дълг и дадената пред отечествения олтар клетва.

От Българо-американската полицейска асоциация също поздравиха българите с националния празник. 14 от техните членове за поредна година пренесоха знамето през площада "Дейли" до пилона където се развя гордо.

"Чувствот е невероятно - българското. Нашите членове са около 50 по официални данни. Много сме горди. Нашата общност е уникална - от всеки слой на обществото. Ние сме нация, която се поддържа", заявиха членове на асоциацията. 

За трета поредна година честването се състоя навръх самия 3 март. В предишни години националният празник се организираше в почивни дни, близки до датата. 

По станала вече традиция в редица други американски градове българският национален празник ще бъде отбелязан с осветяване на знакови сгради и съоръжения в цветовете на родния трибагреник. 

Сградата на общината на Лос Анджелис (City Hall) ще грейне в бяло, зелено, червено навръх Трети март. Инициативата на генералния консул на Република България в Лос Анджелис, Бойко Христов, се реализира за трета поредна година, като сградата ще светне в 18,30 ч. и ще остане така през цялата нощ.

В Сиатъл  в цветовете на българското знаме ще бъде осветено виенското колело
в града.

За първи път тази година ще бъде осветен и мостът „Морисън“ (Morrison Bridge) в Портланд, щата Орегон, който представлява главна пътна артерия за центъра на града със съдействието на Йордан Илчев и Бистра Оташлийска.

 И тази година Генералното консулство на Република България в Торонто кани сънародниците ни в Канада да станат съпричастни с честванията на Националния празник. За четвърта поредна година екипът успя да организира и подготви осветяването на 

Ниагарския водопад в цветовете на българския трибагреник
Събитието ще се състои от 22.00 (10 PM) вечерта на 3 март – неделя. 

В провинция Онтарио на 4 март от 14 ч. пред сградата на общината в град Ниагара Фолс ще бъде издигнато и българското знаме на специална церемония заедно с кмета на града Джим Диодати. Ден по-късно, на 5 март от 18 ч. на адрес – Todmorden Mills Heritage Site, 67 Pottery Rd, Toronto, ON M4K 2B9, Генералното консулство организира и тържествено честване по случай Националния празник.

Цялата българска общност е поканена да се присъедини и участва в събитието.
На 6 март в 12:15 ч. българското знаме ще бъде издигнато и пред сградата на парламента на провинция Онтарио. 

„Ще се радваме повече български граждани да могат да присъстват на това значимо събитие“, пишат от Консулството на Facebook страницата си.

В провинция Британска Колумбия по случай Националния ни празник ще бъдат осветени сградата на общината във Ванкувър и най-старият мост в града – „Бурард бридж“. В провинция Албърта, столицата Едмънтън, в цветовете на националния трибагреник ще светне „Хай левел бридж“, а в град Калгари, ще бъде издигнато българското знаме пред сградата на общината в града.