Мидите може да изглеждат като безобиден спомен от плажа, но има няколко основателни причини да не ги взимате със себе си.

Проучване изследва премахването на миди от плажовете и стига до заключението, че то нанася „значителни щети“ на многобройните форми на живот, които разчитат на тях. Мидите са изненадващо важен елемент в крайбрежните екосистеми: наред със стабилизирането на плажовете, което осигурява на птиците строителни материали за гнездата им, те осигуряват дом или повърхност за прикрепване на различни морски организми, включително водорасли, морска трева, гъби и ракообразни. Те са и източник на калциев карбонат, който може да се разтвори в морската вода и да се рециклира обратно в океана, пише chr.bg.

„Мидите са забележителни с това, че изпълняват множество функции в естествените екосистеми“, казва в изявление Михал Ковалевски, водещ автор на изследването и палеонтолог в музея на Флорида.

„Черупките на мекотелите са от първостепенно значение за раците отшелници и въпреки че пясъчните плажове не са подходящи места за тези раци, черупките на мъртвите охлюви представляват основен ресурс за тях. Също така, не е особено видимо, но много дребни организми се заселват върху мидите, така че премахването им от брега ще премахне и местообитанията на тези организми“, допълва Герат Вермей, експерт по миди и изтъкнат професор по геология в Калифорнийския университет в Дейвис, който не е участвал в изследването.

В рамките на проучването изследователи провеждат многобройни ежемесечни изследвания от 1978 до 1981 г. и от 2008 до 2010 г. на плажа Ларга, на един час път с кола от Барселона в Испания. Резултатите показват, че броят на мидите е намалял с до 60% между двата периода на изследване.

Те подозират, че това най-вероятно се дължи на притока на туристи в района, тъй като мидите са били по-изобилни през зимния период, когато плажът се посещава от по-малко хора.

„Хората могат да играят значителна роля в промяната на местообитанията чрез дейности, които мнозина биха възприели като предимно безвредни, като плажуването и събирането на миди. Важно е да продължим да проучваме по-незабележимите аспекти на дейностите, свързани с туризма, и тяхното въздействие върху крайбрежните местообитания“, казва Ковалевски.

Друга основателна причина да не си взимате мидички за вкъщи: това е незаконно в много части на света. Например, в Обединеното кралство Законът за защита на крайбрежието от 1949 г. забранява вземането на каквито и да било природни материали от обществените плажове. 

Малко по-спокойно е в САЩ, където събирането на празни морски черупки за развлечение е разрешено при много обстоятелства. Някои видове обаче са защитени и събирането на живи миди в този смисъл може да ви донесе неприятности със закона.

През 2018 г. се съобщава, че една жена дори е била вкарана в затвора, след като е взела 40 миди от плажа в Кий Уест във Флорида. Сред тях се оказало, че има розови стромбуси, които са включени в списъка на застрашените видове по Закона за застрашените видове. На 30-годишната жена е било наредено да изкара 15 дни в затвора и да плати глоба от 500 долара.