„Адът се отвори“. Така пътниците от злополучния полет на Singapore Airlines, който попадна в силна турбуленция, а човек загина, разказват за преживяното.

На борда на самолета, който излетял имало 229 пътници и екипаж.

Полет SQ321 се е движел на височина 11 200 метра от Лондон за Сингапур, когато данните от проследяването на полета показват, че самолетът рязко се снижава, а след това се издига. Това се повторило няколко пъти в рамките на минута и половина.

Първоначално „полетът беше напълно нормален“, казва пътникът Андрю Дейвис, който пътувал до Нова Зеландия по работа. Той описва полета като „съвсем плавен... Не си спомням изобщо да е имало турбуленция“.

По време на инцидента много пътници са закусвали.

След това, около девет или десет часа след началото на приблизително 13-часовия полет, той гледал филм, когато видял, че светва знакът за предпазен колан - затова си го сложил. „Слава Богу, че го направих, защото след няколко мига след това целият ад се отвори“, казва той пред CNN.

„Самолетът сякаш започна да пада. Вероятно това продължи само няколко секунди, но си спомням, че ясно видях как обувки, iPad-и и iPhone-и, възглавници, одеяла, прибори за хранене, чинии и чаши летят във въздуха и се разбиват в тавана. Господинът до мен имаше чаша кафе, която се изсипа направо върху мен и се издигна до тавана", каза Дейвис.

Снимки от самолета след това показват салона в безпорядък, с разхвърляни по пода хартии, чаши и шишета за вода, а панелите на тавана и маските висят свободно.

Дейвис е седял в предната част на самолета и е станал свидетел на някои от нараняванията, получени от десетки пътници - включително Джеф Кичън, 73-годишен британец, който загива по време на полета.

„Този господин седеше точно зад мен“, казва той. „Много хора имаха нужда от помощ, но ние се погрижихме за този господин и аз помогнах да го пренесем, да го извадим от седалката и да го сложим на пода, за да могат да му направят изкуствено дишане.“

На Кичън е правено изкуствено дишане в продължение на около 20 минути, казва Дейвис. Междувременно, казва той, „имаше толкова много писъци“ и нараняванията на хората бяха очевидни; когато се обърнал, видял един пътник с „голяма рана на главата и кръв, която се стичаше по лицето му“, и друг възрастен пътник в „тежък шок“.

Друг пътник, 28-годишният студент Дзафран Азмир, разказва пред Ройтерс, че самолетът е започнал да се „накланя“ и да се тресе.

„Имаше много драматично снижаване, така че всички, които седяха и не носеха предпазни колани, бяха изстреляни веднага в тавана“, казва той пред Ройтерс. „Някои хора удариха главите си в горната част на багажната кабина и я вдлъбнаха, удариха се в местата, където са светлините и маските, и я пробиха направо“.

Азмир добави, че всичко се случило „наистина, наистина много бързо - затова мисля, че никой не е могъл да реагира адекватно“. По думите му хората не са имали време да реагират - в тоалетните на самолета е имало пътници, а екипажът все още е стоял, когато е настъпила турбуленцията.

След инцидента самолетът е пренасочен към Банкок. От 211-те пътници и 18-те души екипаж на борда на първоначалния полет 143-ма били транспортирани с полет до Сингапур, където кацнали рано сутринта в сряда, според главния изпълнителен директор на Singapore Airlines Гох Чхун Фонг.

Останалите 79 пътници и 6 членове на екипажа все още се намират в Банкок, включително тези, които получават медицинска помощ, и членовете на техните семейства.

Според болницата, в която са лекувани, сред ранените има граждани на Австралия, Малайзия, Обединеното кралство, Нова Зеландия, Испания, САЩ и Ирландия.

Генералният директор на летището в Банкок Китипонг Китикакорн заяви във вторник, че предварителните разследвания показват, че Кичън е страдал от сърдечно заболяване и че процесът на аутопсия продължава.

Няколко пътници са със счупени ръце, но по-голямата част от нараняванията са порезни рани и натъртвания, добави той.

Главният изпълнителен директор Гох изрази съболезнованията си на семейството и близките на Китчън, като заяви, че авиокомпанията е „дълбоко натъжена от този инцидент“ и „много съжалява за травматичното преживяване“, което са преживели пътниците.

Той добави, че авиокомпанията сътрудничи на властите при разследването.