72-годишната Иванка Ройдова от пловдивското село Браниполе, осъдена на 3 г. затвор като поръчител на убийството на брат си и всичките му роднини заради наследство от САЩ, е починала в дома си в Браниполе.
По думите на съселяните й, тя си отишла от сериозен здравословен проблем. Докато излежавала присъдата в Сливенския затвор, отключила коварно заболяване, вероятно рак, пише „24 часа“.

Случаят със замисленото от Ройдова грандиозно престъпление беше огласен от прокуратурата през 2016 година. Самата Ройдова беше наречена Кървавата Иванка, а в селото мнозина останаха потресени.

Обвинението гласеше, че Иванка наела агент под прикритие да отвлече брат й навръх Гергьовден, да го инжектира с голяма доза инсулин, за да изглежда смъртта му естествена и да убие още петима негови близки –

двете му деца, двамата внуци и зетя

Иванка Ройдова категорично отричаше да е замислила ликвидирането на роднините си.

„Гледачката на баща ми – Недялка Бързакова, открадна наследството, а атаката срещу мен е постановка, за да ми запушат устата и да не си търся правата“, твърдеше пред съда Ройдова.

Иванка Ройдова беше изпратена в затвора веднага щом съдът отмени условната й присъда от 3 години и я замени с ефективна на 27 юни 2018 година.
Три години затвор постанови Пловдивският апелативен съд тогава за Иванка Ройдова, поръчала екзекуцията на 7 роднини, след като отмени условното й наказание от предишната инстанция.

Тогава тя беше арестувана веднага в залата. 68-годишната тогава жителка на Браниполе изпадна в шок. „Какво става, къде ще ме водят“, питаше тя адвоката си Йордан Давчев. Белезниците й бяха щракнати пред нейната дъщеря. Свидетел на сцената бе и племенницата й Гергана, която е

била сред набелязаните жертви

Според държавното обвинение Ройдова е замислила убийството на родата заради наследството на починалия си баща Георги Ройдов в САЩ, оценявано на 4 млн. долара. Подозренията й били, че нейният брат Стойчо има намерение да прибере цялото имане и е влязъл в договорка с болногледачката на покойния Недялка Бързакова.

Ройдова заболяла тежко в затвора

Жената имала пълномощно да се разпорежда с авоарите на богаташа. През март 2016 г. Ройдова се свързала със служител на ДАНС под прикритие, когото мислела за човек от подземния свят. От него поискала най-напред да отвлече брат й, да го застави да подпише пълномощно на нейно име за наследството и

да го инжектира с голяма доза инсулин

Стойчо бил диабетик и така смъртта му щяла да изглежда естествена. Сестрата поискала от фалшивия килър да застреля и близките на брат й – сина му Георги, дъщерята Гергана, зет му и двете непълнолетни внучета. Тогава те са били на 8 и 15 г.

Убийството трябвало да стане навръх Гергьовден, когато семейството се събирало в Браниполе. Агентът получил от Ройдова списък с имената на жертвите, както и 3,000 лв. предплата.
Иванка му обещала 10% от милионите на баща си, ако очисти брат й и неговата фамилия.

Служителят на ДАНС беше разпитан тогава при закрити врати в окръжния съд, където потвърдил за поръчката. Сред ключовите доказателства е листчето с имената на набелязаните, които Ройдова му предала. Самата тя през цялото време на първа инстанция твърдеше, че е невинна. Версията й бе, че е взела агента за адвокат, който може да помогне за връщане на милионите на баща й.
„Обвиненията срещу мен са измислени. Ударът идва от болногледачката Недялка Бързакова. Тя иска да сложи ръка върху наследството. За какво ми е да убивам Стойчо, след като парите не са у него“, обясни Ройдова.

Братът на Иванка – Стойчо

Митичното завещание на Георги Ройдов

Пред BG VOICE Ана тогава твърдеше, че баща им направил завещание през 2005 г. и оставил всичко на нея. 
„Тя ни предостави копие на документа. Освен това направи и генерално пълномощно на нейно име, в случай че той не е в състояние да взема решение“, казва Ана.

Документите се пазели в сейф, там имало и инструкции как Ана да разпредели парите след смъртта му. Здравословното състояние на баща й обаче се влошило и тя наела Недялка Бързакова да му помага. Двете били съседки в България.
Някъде около 2010 година Ана започва да се съмнява, че Недялка се възползва от състоянието на баща й и го кара да й дава заеми, пари. Според нея болногледачката принудила възрастния човек да й остави всичко. Те отишли заедно в банката и изпразнили кутията с документи в банката. През 2011 г. Ройдов подписал ново завещание, в което оставя всички пари в тръст (trust fund), който се контролира от Бързакова.

Болногледачката получила и ново пълномощно на нейно име. По това време бащата имал вече 5 инсулта и според лекарските документи, които Ана ни показа, не е бил в състояние да ходи или да се обслужва сам. Дъщерята твърди, че баща й не е разсъждавал логично и си мислел, че живее в България, а не във Флорида. 

Георги Ройдов умира през 2014 г. и трите му деца с изненада установяват, че цялото състояние на баща им остава за болногледачката му.
Болногледачката Недялка обаче решава да прехвърли част от наследството на брата Стойчо, който живее в България. Разследващите казват, че сумата е около 4,5 милиона долара. Когато това става, според Ана той престава да говори с двете си сестри. Приятели на Георги Ройдов ни разказаха, че той бил разочарован от двете си дъщери и затова решил да ги лиши от наследство.

Племенникът Георги Ройдов

Богаташът от Чикаго подсигурил всичките си роднини в България

След като получи условна присъда от 3 г., брат й и прокуратурата обжалваха. Пред апелативния съд тогава показания даде зетят на Ройдова – Антон Фътов. По думите му приживе богаташът Георги Ройдов осигурил двете си деца в България, внуците си, както и втората си дъщеря в САЩ. „Не ги делеше, на всички купи апартаменти“, заяви Фътов.

На неговата дъщеря милионерът оставил 50 хил. долара, за да продължи обучението си. С пари на богатия емигрант близките му придобили офиси, магазини и коли. След като издъхнал, трите му деца разбрали за пълномощното, което е дал на Бързакова. А Ройдова скроила план как да получи цялото наследство.

Втората сестра – Ана, живее в Чикаго и през 2016 г. каза пред BG VOICE, че не вярва сестра й да е организирала този пъклен план. И за нея виновницата за семейната сага е болногледачката на баща й от години Недялка Бързакова. Бащата Георги Ройдов бил един от старите имигранти в Чикаго. Бяга от България и идва тук през 1951 г. В България оставя трите си деца и не ги вижда повече от 30 години. В Чикаго започва да се занимава със строителен бизнес и недвижими имоти и успява да натрупа солидно състояние. Като се пенсионира, се мести в Сейнт Питърсбърг, Флорида. До 1986 г. Георги нямал връзка с децата си в България, а след това поканил при себе си във Флорида дъщерите си Иванка, по-голямата й сестра Ана и сина си Стойчо. Само Ана решила да остане в Америка, на Иванка не й харесало тук, а Стойчо дори не дошъл.