До 2030 г. ще бъде възможно хората да живеят и работят на Луната, твърдят от НАСА.

Но преди това астронавти и учени ще работят активно в космоса, за да подпомогнат мисията.

"Ще изпращаме хора на повърхността и те ще живеят на тази повърхност и ще се занимават с наука", казва Хауърд Ху, който ръководи програмата за лунния космически кораб "Орион" на агенцията пред BBC.

Разработвайки бъдещите космически експедиции, Ху каза, че през това десетилетие НАСА ще насели хора на Луната за определен период от време.

"Те ще разполагат с хабитати и роувъри на терен", добави той.

Ху също така определи изстрелването на 16 ноември на ракетата "Артемида", която носи "Орион", като исторически ден за човешките космически полети. Орион се намира на около 134 000 км от Луната.

Ракетата с височина 100 метра бе изстреляна от космическия център "Кенеди" като част от мисията на НАСА спътника да премине покрай Луната.

На върха беше космическият кораб "Орион", който няма екипаж, но е оборудван с три напълно облечени манекена. Те са програмирани да регистрират стреса и напрежението на мисията "Артемида", съобщава „Гардиън“.

Когато "Артемида I" най-накрая бе изстреляна, Ху описа момента като невероятно усещане, подобно на сън.

"Това е първата стъпка, която правим към дългосрочно изследване на дълбокия космос, не само за Съединените щати, но и за света", допълва експертът.

Той добави, че това е исторически ден за всички, които обичат Луната, човешките космически полети и изследването на дълбокия космос.

Космическият апарат ще прелети на 60 мили от Луната и ще продължи на още 40 000 мили, преди да се обърне обратно и да се спусне в Тихия океан на 11 декември. По време на 25-дневната мисия той ще измине 1,3 мили, което е най-далечното космическо разстояние, изминал земен апарат досега.

След като навлезе отново в земната атмосфера, той ще се движи със скорост 25 000 км/ч, което ще доведе до повишаване на температурата на топлинния му щит до 5 000 градуса по Фаренхайт.

Очаква се космическият кораб да се спусне край бреговете на Сан Диего. В разговор с "Джерусалем пост" ръководителят на мисията "Артемида" на НАСА Майкъл Сарафин заяви, че планираният път към Луната ще бъде стрес тест за космическия кораб, тъй като той е предназначен за по-дълги мисии от досегашните опити с хора.

Той ще бъде в състояние да транспортира и поддържа екипажа в космоса, да издържи на скоростта на връщане по време на повторното навлизане от дълбокия космос и безопасно да прекъсне мисията в случай на извънредни ситуации.

Ако мисията е успешна, тя ще проправи пътя за полети на "Артемида II" и "Артемида III", които ще изпратят хора около и до Луната и обратно.

Последната ще върне хора на повърхността на Луната за първи път след "Аполо 17" през декември 1972 г. Тази мисия ще отведе първата жена на Луната, а последващо посещение ще отведе първия цветнокож човек на лунната повърхност.

Наречена на сестрата близначка на Аполон, програмата "Артемида" планира и изграждането на Лунен портал. Това ще бъде космическа станция, където астронавтите ще живеят и работят, докато обикалят около Луната.

"Движението напред е реално път към Марс. Това е по-голямо стъпало, двугодишно пътуване, така че ще бъде наистина важно да се научим да излизаме извън нашата земна орбита."