Църквата почита на 19 май, св. свщмчк Патрикий, еп. Брусенски, и мъченици Акакий, Меандър и Полиен. Те са пострадали за Христовата вяра през времето на император Юлиан Отстъпник (361–363 г.) в гр. Пруса, наричан още Бруса (във Витиния, Мала Азия).

Царският наместник Юний, управител на Витиния, който дошъл на лечение в Пруса, където имало прочути горещи минерални води, довел духовните лица при горещите води и запитал Патрикий: - Кой е създал тия лековити води, ако не нашите богове Ескулап и други, на които ние се кланяме?

Свети Патрикий отговорил: - Ваши богове са демоните, а тия води, както и всичко друго, е създал Христос, нашият Господ и Бог. Тогава наместникът го запитал: - А дали твоят Христос би те спасил, ако аз те хвърля в тая вряла вода?

Св. Патрикий отговорил: - Ако иска, той може да ме запази цял и невредим, макар аз да желая в тая вряла вода да се освободя от тоя временен живот, за да живея вечно с Христа.

Но нека бъде върху мене неговата свята воля, без която ни косъм не пада от главата на човека. 

Като чул това, наместникът заповядал да хвърлят Патрикий във врялата вода. Горещи капки се пръснали по всички страни и попарили мнозина от присъстващите, но светителят Божи, който пребивавал в постоянна молитва, останал невредим.

Виждайки това, наместникът се вбесил от ярост и заповядал да отсекат със секира главите на епископ Патрикий и тримата негови свещеници.