Днес е Велики (Разпети) петък - най-тъжният ден от страсната седмица.

На Велики петък е разпнат Божият син Исус Христос. Със смъртта си той изкупува греховете на човечеството.

На този ден не се служи Света литургия, защото се вярва, че Сам Господ е принесъл Себе Си в жертва.

Отслужва се обаче Вечерня, когато се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. Римският наместник Пилат, пoдстрекаван от тълпата, която ревяла „Разпни Го“, му издал тежка присъда. В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания.

В една легенда се разказва, че в петък, когато Христос се качвал към Голгота с огромния кръст на плещите, той минал край една жена, която перяла, и й поискал малко вода. Жената обаче вместо вода му дала помия.

По-нататък в друг дом, където печели хляб, дали на Спасителя малко от топлия хляб и след като го изял, Исус казал: „Проклета да бъде жената, която пере в тоя ден, а благословена оная, която приготвя хляба! “ Затова е прието в този ден да не се пере. 

Разпети петък е най-черният ден в историята на християнството.

Старите хора са казали, че на този ден и птичката гнездо не вие, нито пее, подчертавайки изключителната тъга, носеща Разпети петък.

Хрониките твърдят, че на този ден е имало едновременно слънчево затъмнение и земетресение.

Отдаваме почит към пролятата кръв на Иисус Христос, като спазваме строг пост без храна и вода, а който не може – не яде червена храна.

Постът за тези, които го спазват, е особено строг – нито се яде, нито се пие, нито се работи. Смята се, че работата на този ден носи беди и нещастия.  

В деня, в който Исус Христос е разпнат, не трябва да се извършва никаква работа и се смята, че хората, които не спазват тази повеля, ще бъдат сполетени от големи нещастия.

 Строго забранени са и различните веселби.

В народните обичаи се повелява на Разпети петък да се мине под маса в черква, като по този начин човек символично да се очисти от всичките си грехове.

Минаването под плащаница на Разпети петък е вид символично погребване на човешките грехове, които Христос изкупува със смъртта си.

Затова през целия ден хората минават за опрощение и за здраве. 

Богословите обясняват, че минаването под издигнатото място всъщност е израз на преклонението, смирението и скръбта на вярващите пред гроба на Христос, но също така и на благодарност за изкуплението, което им е дарил.  

На всеки, минал под "масата", свещеникът трябва да даде цвете - израз на благословия, духовна утеха и вяра във възкресението на Христос. 

Свещениците раздават и осветен здравец, който е хубаво да бъде засаден в домовете.