Днес отбелязваме – Велики четвъртък. Четвъртият ден от Страстната седмица на Исус Христос.

Предаден от Юда за тридесет сребърника, Исус е изправен на съд пред юдейския Синедрион.

Той отказва да отрече, че е Син Божий, и го осъждат на смърт заради твърденията му, че е „цар на юдеите“.

Тъй като не могат да изпълнят присъдата без да е утвърдена от Рим, изпращат Христос на съд при римския наместник на провинция Юдея префект Пилат Понтийски.

Съгласно римския закон предявяването на иск за царска титла е престъпление. На въпроса на Пилат: „Ти цар ли си на юдеите?“ 

Христос отговаря: „Ти го каза“. В Евангелието на Матей съпругата на Пилат сънува пророчески сън и изпраща съобщение до мъжа си да не убива праведника. В Евангелието на Йоан и Евангелието на Лука Пилат заявява: „Аз не намирам никаква вина в Него“. Въпреки това Исус Христос е осъден на смърт.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово.

Първото яйце трябва да се боядиса в червено.

С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. 

Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. 

На Велики четвъртък чистенето е не само разрешено, но дори и задължително, но жените не бива да перат. Според една народна сентенция, ако жената пере на Велики четвъртък, както и ако простира пране, ще предизвика ураганни ветрове, дъжд и градушка.