Православната църква почита на 18 юни светите мъченици Леонтий, Ипатий и Теодул.

Леонтий по народност бил грък. Мъдър военачалник в град Триполи, той се прочул със своята храброст и ученост. Хората го обичали и почитали като боголюбив християнин, който винаги помагал на беззащитните, давал подслон и храна на бедните, учел ги на свят и честен живот. Един ден римският сановник Адриан изпратил трибуна Ипатий със заповед да доведе под стража Лионтий в двореца.

По пътя трибунът тежко заболял. В съня му се явил ангел небесен. Той му казал, че единственият човек, който може да го избави от страданията, е Леонтий.

Смаян и уплашен от преживяното, Ипатий разказал съня на своите приятели, между които бил и Теодул. Повярвали в думите на ангела, те призовали три пъти името на добродетелния военачалник. Чудото се случило - Ипатий бил напълно излекуван от болестта си. 

Тогава Теодул и Ипатий решили да намерят своя благодетел. Когато пристигнали в Триполи, били посрещнати от самия Леонтий. Двамата римляни паднали в нозете му и поискали благословията му. В този миг благодатен дъжд се изсипал и облял лицата им. Ревностни езичници побързали да известят Адриан за измяната на неговите приближени.

Разгневеният сановник изправил Леонтий, Апатий и Теодул на съд. Поискал от тях да се отрекат от Бога, но те останали непреклонни. Тогава поискал смъртта им. Добродетелните християни погребали телата на мъчениците близо до града. На гроба им поставили печат, върху който написали тъжната история на свеците Леонтий, Ипатий и Теодул.