Последният опит на Доналд Тръмп да сложи край на заповедта за мълчание срещу него по наказателния процес за „мълчаливи пари“ беше отхвърлен от апелативен съд в Ню Йорк във вторник.

"Считаме, че съдия Мърчан правилно е преценил правата на ищеца по Първата поправка спрямо историческия ангажимент на съда да гарантира справедливо правораздаване по наказателни дела и правото на лицата, свързани или имащи допирни точки с наказателното производство, да бъдат свободни от заплахи, сплашване, тормоз и вреди", се посочва в постановлението.

По-рано: Тръмп заяви, че заповедта за мълчанието му, въведена от съдия Хуан Мърчан, е несправедлива спрямо него и трябва да бъде отменена.

"Задавате ми въпроси, на които нямам право да отговарям", заяви Тръмп пред репортери преди издаването на решението.

По-късно той добави: "Заповедта за това да не коментирам делото трябва да се премахне".

Ключов свидетел

Превърналият се във враг на Доналд Тръмп и бивш негов адвокат Майкъл Коен се завърна на свидетелската скамейка във вторник, давайки подробни показания за това как бившият президент е бил свързан с всички аспекти на схема за "Пари за мълчание", която според прокурорите е имала за цел да потуши истории, които са заплашвали кампанията му през 2016 г.

Показанията на Коен правят връзките в твърденията на обвинението, че Тръмп е нарушил закона, като е фалшифицирал бизнес документи, за да възстанови разходите на Коен и да прикрие плащането. Тръмп не се признава за виновен и отрича да е имал афера с Даниълс.

Коен поднови присъствието си на свидетелската скамейка ден след като постави Тръмп в центъра на схемата с „Парите за мълчание“. В понеделник той свидетелства, че Тръмп му е обещал да му възстанови парите, които е дал като гаранция за плащанията, и че Тръмп постоянно е бил информиран за задкулисните усилия да се погребат истории, за които се е опасявал, че ще навредят на кампанията.

Съдебните заседатели проследиха как прокурорът от Манхатън Сюзън Хофинджър по методичен и клинично точен начин преведе Коен през процеса на възстановяване на разходите му за плащане на пари за мълчание от името на Тръмп на порноактрисата Сторми Даниълс.

Това беше опит да се покаже това, което според прокурорите е било измама месец по месец, за да се прикрие истинската цел на плащанията. Някои от членовете на 12-членния съдебен състав си водеха бележки и редуваха погледа си между Хофингер и Коен.

Когато на съдебните заседатели бяха показани документите и бизнес записите, които съставляват същината на делото, бившият адвокат на Тръмп обясни целта на документите. Коен повтаряше отново и отново, че не е имал договор за хонорар с Тръмп и че плащанията са били възстановявания, а не за предоставени правни услуги. Това е важно разграничение, тъй като прокурорите твърдят, че документите за възстановяване на разходите невярно описват целта на плащанията като правни разходи, извършени в съответствие с договор за наем.

„Фалшиви ли са били описанията в тази чекова книжка?“ Хофингер попита.

„Да“, отговори Коен.

„И отново нямаше договор за хонорар“, попита Хофингер.

„Правилно“, отговори Коен.

Общо взето, Коен е получил 420 000 долара, като средствата са били изтеглени от личната сметка на Тръмп.

Майкъл Коен

В понеделник Коен даде важни показания, които стигнаха до сърцевината на процеса срещу бившия президент: „Всичко изискваше подписа на г-н Тръмп“, каза Коен.

„Трябва да спрем това да излезе наяве“, цитира Коен Тръмп, който му казал във връзка с разказа на Даниълс за сексуална среща с него десет години по-рано. Тогавашният кандидат е бил особено притеснен от това как историята ще се отрази на позициите му сред избирателките.

Подобен епизод се случи, когато Коен предупредил Тръмп, че модел на Playboy твърди, че тя и Тръмп са имали извънбрачна връзка. „Увери се, че това няма да бъде публикувано“, е било посланието на Коен към Тръмп, казва адвокатът. На жената, Карън Макдугал, са били платени 150 000 долара в рамките на споразумение, което е било сключено, след като Тръмп е получил „пълна и тотална информация за всичко, което се е случило“.

„Това, което правех, го правех по указание и в полза на г-н Тръмп“, свидетелства Коен.

Тръмп не се е признал за виновен и е отрекъл и двете сексуални срещи.

Майкъл Коен бе попитан дали съжалява за връзката си с Доналд Тръмп в миналото.

"Съжалявам, че направих за него неща, които не трябваше да правя - да лъжа, да тормозя хората, за да постигна дадена цел. Не съжалявам, че съм работил с Trump Organization", казва Коен.

"Както се изразих и преди, едни много интересни страхотни времена. Но за да запазя лоялността си и да направя нещата, които той ме помоли да направя, наруших моралния си компас и понесох наказанието, както и семейството ми", добави свидетелят.

Защитата атакува надеждността на Коен като свидетел и повдига въпроса за многобройните му коментари в социалните медии за Тръмп. Пламенните постове на Коен в социалните мрежи и преди са му създавали проблеми - и той публично заяви, че ще спре да пише за Тръмп. Но предишните му колоритни обиди представляват предизвикателство за прокурорите и линия на атака за юридическия екип на Тръмп.

Кръстосаният разпит се провежда от топ адвоката на Доналд Тръмп - Тод Бланш. Бланш запита дали е вярно, че Коен е нарекъл Тръмп "диктаторски дръндьо" в един TikTok.

"Звучи като нещо, което съм казал", отговори свидетелят равнодушно.

Бланш го запита за друг пост, в който Коен осмива пресконференциите на Тръмп извън съда, като казва, че Тръмп влиза в "малка клетка". Коен отвърна, че си спомня, че е е казвал това.

На въпрос предупреждавали ли са го прокурорите многократно за тези извънсъдебни изявления, Коен отговори:

"Може и да са го направили."

Коен свидетелства, че е бил изпратен да изтърпява присъда в затвора "Отисвил" в щата Ню Йорк, след като се е признал за виновен по няколко федерални обвинения - някои от които са свързани с дейността му, за която той твърди, че е била от името на Тръмп.

Тод Бланш се насочва и към друга линия на атака: да поставя под въпрос меродавността на Коен. Той повдига въпроса за признаването на вината на Коен за лъжа пред Конгреса. Това е напомняне за журито, че Коен не винаги е казвал истината под клетва. 

Разпитът продължи още идвестно време, като имаше въпроси за това какво мотивира Коен и за приходите от двете му книги - "Нелоялен" и "Отмъщение".  На този етап съдията обяви приключване на заседанието и продължаване на процеса в четвъртък в 9.30 часа местно време.

Досега екипът на защитата се е фокусирал върху подкопаването на надеждността на Коен като свидетел, но не е засегнал бомбастичните твърдения, които бившият адвокат направи, когато прокурорите го разпитваха. Коен твърдеше, че Тръмп е знаел и е одобрил плана за възстановяване на сумата за "пари за мълчание", която е платил на звездата от филми за възрастни Сторми Даниълс.

Адвокатът на Тръмп, Тод Бланш

Какво още предстои

Сряда е почивен ден, така че процесът ще продължи в четвъртък с кръстосания разпит на Майкъл Коен от страна на защитата. Това може да отнеме по-голямата част от деня, въпреки че съдия Мерчан предупреди, че възнамерява да приключи деня 30 минути по-рано.

След това обвинението ще има възможност да зададе допълнителни въпроси на Коен, ако желае. Свидетелските показания могат да приключат с това. Обвинението заяви, че няма повече свидетели, които да призове след Коен, а защитата посочи, че може изобщо да не призове свидетели (но това може да се промени).

В петък няма съдебно заседание, така че потенциално можем да чуем заключителни изявления от двете страни още в понеделник следващата седмица. След това съдебните заседатели ще започнат обсъжданията си.

Подкрепа за Тръмп

Към Тръмп, първият бивш президент на САЩ, който се изправя пред съда, в сградата на съда се присъедини антураж от законодатели, сред които беше и председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, който заяви, че делото е политически мотивирано. Тяхното присъствие беше не само демонстрация на подкрепа към Тръмп, а и намек за избирателите, които се настройват от вкъщи, и за съдебните заседатели, които решават съдбата на Тръмп.

Това беше забележителен момент в американската политика, тъй като човекът, който е втори по ред за президентския пост, проведе пресконференция навън, докато течеше процесът, използвайки трибуната, за да атакува съдебната система на САЩ и да се опита да хората срещу върховенството на закона, като обяви процеса за нелегитимен.

„Имам много хора, които ме подкрепят и те говорят много красиво“, каза Тръмп преди началото на съдебния процес, докато те се събираха зад него на заден план. „И те идват ... от цял Вашингтон. И те са много уважавани и смятат, че това е най-голямата измама, която някога са виждали“.

На излизане от съдебната зала Доналд Тръмп говори пред медиите в коридора. Поддръжниците му от Републиканската партия бяха застанали на няколко метра зад него, включително Дъг Бъргам, Байрън Доналдс и синът му Ерик Тръмп.

Тръмп заклейми забраната да говори за свидетелите и членовете на съдебното жури в този процес. Той каза, че "днес имахме... много добър ден". След това се оплака от продължителността на процеса, като посочи, че "съм тук вече пет седмици, вместо да водя кампания".