Мъж от Вирджиния опита да изами борсите на Уолстрийт като според прокуратурата, той е проувал схемата на българина Недко Недев, който се твърди, че е успял да спечели милиони. За разлика от нашия сънародник обаче, 24-годишният Робърт Уолтър Мъри успял да получи само 3000 долара.

Той вече е обвинен, че е организирал фалшива оферта за поглъщане, която е повишила цената на акциите на Fitbit през ноември миналата година, но е спечелил само около 3000 долара за усилията си, е бил арестуван и обвинен в измама.

24-годишният Робърт Уолтър Мъри от Чесапийк е обвинен, че е подал фалшива документация, в която несъществуващата, базирана в Шанхай компания ABM Capital е предложила да купи Fitbit за 12,50 долара на акция, което е приблизително 46% премия.

Подаването на документите довело до покачване на цената на акциите на Fitbit с 8 % до 9,27 долара на 10 ноември, което повишило пазарната стойност на компанията със 122 млн. долара, преди базираният в Сан Франциско производител да отрече, че знае за каквото и да е предложение.

Властите заявиха, че Мъри е похарчил по-малко от 1 000 долара за кол опции на Fitbit, залог, че цената на акциите ще се повиши, точно преди да подаде фалшивата оферта, и е реализирал печалба от около 3 000 долара за един ден, като е продал опциите, след като акциите са скочили.

Мъри е обвинен в измама с ценни книжа и друга измама, като за всяко от тях го грозят до 20 години затвор. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ също предяви граждански иск срещу него.

Според говорителя на федералните прокурори Мъри се е явил във федералния съд в Манхатън в петък и е бил освободен под гаранция от 250 000 долара.

Става ясно, че той е черпил вдъхновение и опит, като е проучвал схемите на две други лица. Едното от тях е българинът Недко Недев. 

Недев, който е с двойно гражданство – българско и американско, беше задържан през 2016 година. Тогава  Aмериканската комисия за ценните книжа и борсите (SEC) го обвини, че е манипулирал финансовите пазари в САЩ и е вдигал акциите на фирми в своя полза.

Според обвинението, внесено в съда в Манхатън, 37-годишният Недко Недев от София закупил дялове от шоколадовата фабрика Rocky Mountain Chocolate Factory и от козметичната компания Avon Products. После регистрирал няколко фирми, чрез които подал фалшиви оферти за придобиване на тези две компании и така изкуствено вдигнал цената на акциите им. При смяна на собственика на фирми обикновено акциите им за кратко се повишават.

Първата шашма Недев направил през 2012 г., когато чрез фирмата си PST Capital, регистрирана на Вирджинските острови, дава заявка за покупка на всички акции на Rocky Mountain Chocolate Factory на цена 13,50 долара. Използва системата EDGAR - онлайн платформа на SEC за качване на документи от компании, където се регистрира с фалшива нотариална заверка. Обявата качва акциите на фабриката с 23%, но от Rocky Mountain опровергават сделката и Недев не успява да се възползва.

През 2013 г. предприема друг ход - съобщение от името на застрахователя "Евроинс", че ще изкупи акциите на Tower Group по $3,75 - с 67% над цената им. Целта е да пласира добре 385 000 акции на тази фирма, които притежава.
Третата маневра е през май 2016 г, когато чрез фирмата си PTG Capital пуска фалшиво съобщение за търг на козметичната компания Avon Products и така вдига акциите ѝ с 20%. Печалбата му обаче е скромна - само 4879 долара.
Обвиненията срещу Недев в съда в Манхатън гласят, че той е спечелил с измама крупна сума, нанесъл е големи нематериални вреди на американските пазари и е подронил реномето на системата EDGAR. Запорирани са му две сметки с 2 милиона долара.

Той е арестуван в България. Съдът обаче отказва да го екстрадира, тъй като експертиза доказва, че той имал психични проблеми, когато е извършвал престъплението – или по-точно страда от биполярно разстройство.