Бордът на Малко Българско Училище е решил да бойкотира третия Парад на България, който обединява всички родни училища и организации в Чикаго. Вместо това предишния ден организира своя манифестация по повод Деня на българската писменост. Тази година Парадът на България се провежда на 19 май, неделя и е със специалното участие на гранд дамата на българската музика Йорданка Христова. За трета година BG VOICE е медиен партньор на събитието. Досега всички други училища, фолклорни състави и културни организации в района на Чикаго са потвърдили участие, но от МБУ казват, че няма да успеят да участват заради тяхната манифестация предишния ден.

Всъщност бордът на директорите на МБУ е взело решението да не участват в парада преди седмици и са уведомили родителския съвет. Не е ясно каква е реакцията на родителите по този въпрос. В мейлите, които от МБУ пращат до родителите на децата, те не са съобщили за събитието. В разговор с Българската асоциация за обмен на култура и изкуство (БАОКИ), която организира парада заедно с общината на Елк гроув вилидж и Генералното консулство на Р България в Чикаго, директорът на МБУ Живка Петрова обаче каза, че такъв имейл е изпратен. 

"Тази година решихме да направим самостоятелно раздаването на дипломите на нашите ученици в събота. Но всеки, който иска да участва на парада, може да го направи, ние не може да забраним на децата и родителите да участват", заяви председателят на борда на директорите на МБУ Георги Петров, син на Живка Петрова.

От БАОКИ казват, че поканата към МБУ за участие в парада остава отворена. „Нашето най-голямо желание е всички български училища и организации да участват в третия Пард на България. Ще бъдем много щастливи да видим децата на МБУ да бъдат начело на Парада, както винаги е било и да ги видим и чуем на сцената след това. Надявм се, че в следващите няколко дни от ръководтвото на МБУ ще преосмислят решението си и ще организират своята група както винаги са го правили", каза секретарят на БАОКИ Ник Ангелов.

„Ще минем за кебапчетата“

В имейл до БАОКИ г-жа Петрова (известна и като Бубалова) пише: „В парада- няма как- ще участваме в манифестацията предния ден, но ще минем следобед за концерта  на децата и кебапчетата.“

Традицията на манифестацията в МБУ за 24 май започва преди 14 години. Символичната церемония представлява излизането от единия вход и влизането в другия на сградата на Elk Grove High School където МБУ провежда часовете си през уикенда. Това става под звуците на „Върви народе възродени“, а децата развяват български знаменца. През годините BG VOICE многократно е отразявал празника им

През 2022 г. за първи път цялата българска общност, в безпрецедентно до този момент обединение, се проведе първият Парад на България. В него, както и във втория парад през 2023 г., децата от МБУ участваха, като именно те водеха колоната като най-голямото българско училище в САЩ. Тази година обаче от ръководството на МБУ отказват да участват в парада, а вместо това предишният ден ще манифестират от единия до другия вход на Elk Grove High School. Не е ясно дали от борда на МБУ са се допитали до родителите и каква е тяхната реакция, че децата им няма да участват в парада.

В края на миналата година представителят на МБУ Георги Бошнаков всъщност се 

опитва да присвои датата и мястото 

като подал искане до общината в Елк гроув вилидж от името на училището да наемат мястото на традиционния парад и събор в Ротъри грийн парк. Общината на чикагското предградие обаче е съорганизатор на парада за трета година и отказава разрешителното, тъй като не разпознали МБУ като организатор на събитието и били учудени на тяхното искане за същото събитие на същото мястото.

Държавна субсидия

Всяка година българската държава субсидира дейността на МБУ като целта е да се запази родният език и културна идентичност на българчетата, живеещи или родени зад граница. Държавата вероятно има очаквания, че училищата ще участват в официални събития, подкрепени от местните дипломатически представителства, като Парада на България. За тази година трите училища, които са под управлението на семейство Петрови (МБУ, „Малката България“ и „Мечо пух“) са получили субсидия от 268 964 лева. В допълнение са десетките хиляди долари от спонсори и благотворителност на българската общност в Чикаго в полза на училищата на Петрови и годишните таксите, които родителите плащат.