59-годишният шофьор, причинил в петък катастрофата в София, при която загина 19-годишно момиче, е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост заради нарушаване на правилата за движение. На него му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа. Очаква се прокуратурата да прецени, дали ще иска и постоянното му задържане.

Разследването по случая продължава с разпити на свидетели, извършване на необходимите експертизи, както и на други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая в съответствие с изискванията на закона, съобщиха от прокуратурата.

След катастрофата шофьорът е в болница "Пирогов" под полицейска охрана.

"Все още не може да се каже дали е бил под въздействието на алкохол или наркотици", каза по-рано директорът на "Пирогов" Валентин Димитров, цитиран от Нова тв. Очакват се резултатите от кръвните тестове. По думите му шофьорът няма соматични заболявания, няма травми, нито инфаркт или инсулт. "Няма причина, поради която да смятаме, че това нелепо събитие е станало поради някакви здравословни причини", добави директорът на лечебното заведение. Шефът на "Пирогов" посочи, че шофьорът е бил "наистина неадекватен".

"Когато го приехме, човекът не знаеше къде се намира. Нямаше връзка с този свят.

Но това може да бъде и във връзка със стреса", уточни още Димитров. В петък се разбра, че досъдебното производство по случая е започнало в условията на неотложност с оглед на местопроизшествие и се води в Сектор "Разследване на транспортни престъпления" към отдел "Разследване" на СДВР. Предвижда се разпит на свидетели и експертизи за изясняване на случая.