Петима души са задържани за 24 часа заради смъртта на 18 нелегални имигранти. Всички задържани са криминално проявени, каза пред Нова главният секретар на МВР гл. ком. Петър Тодоров. Двама от задържаните са познати на МВР във връзка с трафика на мигранти. Заподозрените организатори на групата имат две досъдебни производства за миналата година. По едното от тях има условна присъда от 5 месеца лишаване от свобода.

Директорът на Националната следствена сужба и зам. главен прокурор Борислав Сарафов каза, че е проследен пътят на канала, по който са преминали чужденците.

По думите му преди няколко дни с помощта на стълба 52 души са преминали оградата на границата и са прекарали около два дни в района на Ямбол. След това са натоварени на превозно средство и са стигнали до София.

18 души са починали, вследствие на задушаване. Други 34 души са на разпит и им се оказва медицинска помощ.

В момента се извършва оглед от НСлС, прокурори от Софийска градска прокуратуа и служители на МВР.

Снети са 16 ДНК проби от камиона.

“Ще установим кой е шофирал камиона, кой е бил в него. Нямам никакво съмнение, че ще заловим извършителите”, заяви Сарафов.

По-рано през деня министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че главен отговорник за трагедията е "човек с досъдебни производства и осъждан за каналджийство".