Близо 20 мигранти са загинали след задушаване, докато са били превозвани в камион, съобщава bTV. Трагедията се е разиграла край София. На мястото, където е открит камионът са пратени линейки и полиция. По последни данни, починалите мигранти са 18.

Мигрантите са били укрити в тайници.

Пет екипа работят на терен с ранените, които са с обгазявания. Най-малко 10 души са ранени и спешните медици им оказват помощ на място. В много тежко състояние са 14 души. Двама от тях са откарани в „Пирогов“, двама в „Света Анна“ и двама във ВМА. Сигналът е постъпил около 14:15 ч. в петък и е бил за изоставен товарен автомобил в землището на с. Локорско и група хора около него. Няма данни за пътен инцидент. Превозваните мигранти са били около 40 души, които пътували укрити в изграден тайник под превозван дървен материал.

11 души са общо настанените в болница, каза пред журналисти здравният министър Асен Меджидиев.

Очаква се още близо 23 души, които ще бъдат настанени в лечебни заведения, за да може да бъде проследено здравословното им състояние. Трима души в тежко състояние са настанени в Пирогов, като и за тримата има опасност за живота, заяви пред медии началникът на Спешната помощ към “Пирогов”. Двама от по-тежко пострадалите са в шокова зала, а единият е в триажна зала. Те не са се хранили дълго време, били са обезводнени, а дрехите им са мокри. Страдали са от липса на кислород и сега уточняваме какво им е състоянието, заяви началникът на Спешна помощ в лечебното заведение. Двамата, които са в шокова зала, не са адекватния. Тъй като и тримата са обезводнени, ще им бъдат вливани разтвори. Тези, които са в по-тежко състояние, поне след час-два ще има по-подробна информация. Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване на водачите, които по данни на чужденците са избягали. Активната полицейска работа по случая продължава, малко след 17 часа стана ясно, че вече има задържан човек, който най-вероятно е един от шофьорите на камиона. „Намерени са още хора извън камиона с мигранти“, каза здравният министър Асен Меджидиев пред bTV.

По думите му тепърва предстои на тях да бъде оказана медицинска помощ. Той допълни, че всички живи са извадени от камиона.

„Хората са останали без кислород дълго време“, допълни той. Здравният министър каза още, че сега се организира съдебно-медицински екип, който да направи оглед на мястото, на което са загинали бежанците. Сред загиналите в камиона с мигранти има и дете. Други пет деца са ранени. Сред мигрантите няма жени. Очаквайте подробности!