Църквата почита на 1 юни Св. Юстин Философ - раннохристиянски богослов и философ.

Той е един от първите и най-ярките християнски писатели апологети. Роден е в Сирия и е получил добро образование. Възгледите му били изградени върху вярата, че "разумът господства над всичко". Повратно събитие в неговото духовно развитие била срещата с непознат старец, която способствала за обръщането на св. Юстин в християнството.

Около 133 година св. Юстин приел Свето кръщение и продължил заниманията си с любомъдрие, но този път напълно убеден, че християнството е истинната философия.

В Рим св. Юстин създал първата християнска философска школа и продължил да носи облеклото на тогавашните философи до края на живота си - дотогава мнозина смятали, че в Христа вярват само необразованите. 

Сред учениците му бил и Тациян, който по-късно го нарекъл "достоен за всяко изумление". Основни съчинения на св. Юстин са "Против всички ереси", "Лирник", "Първа и втора апология" в защита на християните до императора (150 и 162 г.), философско-богословския "Разговор с Трифон-иудея" и др.

По клеветнически донос св. Юстин и шест от учениците му били заловени, мъчени и умъртвени по времето на император Марк Аврелий. Страдал в тъмница, търпял мъчения - тялото му раздирали. Разранен, посечен бил с брадва в 166 година. Църквата почита св. Юстин като "небесен покровител на рода на философите" и всички, търсещи истината.