Две неща могат да изкарат ГЕРБ от управлението - това са бюджетът и корупцията, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на националното съвещание на партията във Велико Търново. В него участват представители на Изпълнителната комисия, кметове и общински съветници от ГЕРБ-СДС, депутати и областни координатори.

"Повече не трябва да ни наричате сглобка. Не виждам в тази превърнала се в цинизъм дума сглобка нищо рационално, добро за хората", заяви той.

По думите му в основата на това, че в събота ГЕРБ не казва категорично, че си тръгва, стои думата евроатлантизъм.

"Светът е толкова сложен в момента - война в Украйна, в Израел, напрежение по много фронтове", каза Борисов. Според него единственото добро на това управление е, че държи ясна посока на страната. "Това е единственото за което стоим там. Всичко останало е в противовес на нашата идеология като партия", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Бюджетът трябва да се преработи с истинските приходи, които се очакват. Ако го направят, ще имат още 1 година бонус от нас, защото при такива големи дефицити трябва време, за да се изчистят. Но те не се чистят като наливаш в социалните системи милиарди, а лишаваш общините от инфраструктурни проекти. Догодина това ще се мултиплицира, във времена на война инвестициите няма да станат повече. С 15% данък за големите инвеститори, не само няма да дойдат, а ще почнат да бягат. Съветвам кметовете на ГЕРБ да не вдигат данъка за сгради, защото вие ще излезете лоши, нищо че е в държавния бюджет", коментира още Бойко Борисов.

Борбата с корупцията

"Мисля, че в сферата на производството на петролни продукти и всичко, свързано с тях в последната година и половина, има висша степен на корупция. Кой, как, защо - ние ще чакаме да се разследва", заяви Борисов.

Делян Добрев подробно се спря на случая с износа на руски петролни продукти от рафинерията на "Лукойл" в Бургас. По-рано днес той и Делян Пеевски поискаха прокуратурата даразследва случая.

"Ще продължим да се борим с корупцията, която насаждат, въпреки че за медиите е забранено да произнесат тази дума", каза Бойко Борисов.

"Министър се движи с охрана, заплашван от депутати. Бели якички - вярно ли е, не е ли? Нито виждам оставки, нито виждам решения. Всичко гузно мълчи, страшно мълчи", каза още Борисов очевидно визирайки случая с министъра на електронното управление.

Бюджет 2024

Големи разногласия е имало между Националното сдружение на общините (НСОРБ) и Министерството на финансите относно Бюджет 2024 г., който се очаква да бъде внесен в парламента до 22 ноември.

Представители на сдружението са имали среща с финансовия министър Асен Василев в петък, която е завършила с решение за подписването на "протокол за разногласия", съобщи Златко Живков, кмет на Монтана.

В петък финансовият министър Асен Василев представи Бюджет 2024 и отчете изпълнението на тазгодишния. От представените данни стана ясно, че се очертава събраните данъчни приходи да са с 2.3 милиарда лева по-малко спрямо планираните 35 милиарда лева през тази година. Но Асен Василев остава оптимист и смята, че през следващата година постъпленията от данъчни приходи може да достигнат 40 млрд. лв.

Депутатът Делян Добрев заяви, че не е ясно откъде ще дойдат тези пари. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова Асен Василев да направи реален бюджет, а не раздут.

"Пазарим се като роми на сватба"

Недоволството на местната власт относно представения Бюджет 2024 е, че не са заложени средства за увеличаване на заплатите на общинската администрация. Няма пари и за заплатите на кметовете на селата с до 100 души население. Все още не е гласувана и методиката за отпускането на инвестиции от фонда към МРРБ с бюджет от 1 млрд. лева. Кметовете не са доволни и от начина на вдигането на местните данъци и такси. Това стана ясно от изказването на Златко Живков, който управлява Монтана от 1999 г.

"Стигнахме до там да се пазарим за 1%, точно като роми на сватба", каза Златко Живков. По думите му финансовият министър Асен Василев като един магьосник от ръкава е вадел обещания за нови милиони левове по различни дейности.

Повишението на заплатите на 27 000 държавни служители в общините е под въпрос, стана ясно от изказването на кмета на Монтана. Той посочи, че чисто средната заплата в общинската администрация е 1113 лв. и "всичко бяга".

"Кой млад човек с више образование и четири езика ще работи за такава заплата, като може да взима по 3000 лв.", попита Златко Живков.

 Кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов каза, че в крайна сметка е било договорено държавата да отпусне 60 млн. лв. за повишаване на заплатите в общинската администрация през 2024 г.

Все още не е разписана и методиката, по която ще става разпределянето на 1 млрд. лева от фонда за капиталови инвестиции в общините, който е към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Кметове припомниха на какви разкарвания са били подложени по времето на правителството на Кирил Петков между МРРБ и Министерство на финансите и как непрекъснато списъците с одобрените проекти са се сменяли. Отделен е въпросът, че някои общини не получиха никакви пари.

По тази причина ще се настоява всяка община да получи средства. В бюджета ще настояваме конкретно да бъде записано за Плевен - стадион, за Ловеч - кръгово и т.н, община по община, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"ГЕРБ няма да вдига данъци"

ГЕРБ са подразнени и от начина, по който финансовото министерство представя вдигането на местните данъци и такси, че това се прави по искане на НСОРБ.

"Аз ГЕРБ няма да пусна в тази игра. Толкова години държахме плосък данък, за да може бизнесът да изсветлее, а те да си намерят друга методика. Който кмет иска да си понася отговорността и да вдига данъците, но е честно това да го каже преди изборите", каза Бойко Борисов.

По думите му този път правителството ще срещне сериозен отпор при приемането на бюджета.

"Това, което ние сме приели като цифри, различно от него няма да приемем. Да си намерят други мнозинства, ако искат да вдигат данъците, да взимат жилищата, да облагат втората кола, третата кола. Каквото искат да правят. Честното обаче е преди изборите да го кажат и сега да си правят каквото искат. А да лъжат през цялото време и сега да вкарат все едно нашите кметове искат да се вдигнат данъците - няма да им го позволим. Тактиката и начинът, по който го правят - няма така да се получи", заяви Борисов.

Коментарът му беше по повод мнение на архитекти от "Екипът на София" - организация от експерти в различни сфери, която заедно със "Спаси София", "Продължаваме промяната" и "Демократична България" работи по обща програма за развитие на столицата. Според техни експерти празните жилища в София трябва да се вземат от общината, за да може да се развива социална политика, а притежателите на няколко автомобила да плащат по-високи данъци за тях.

Данъчната оценка на жилищата не е повишавана от 2007 г. и за тази промяна от години настоява НСОРБ. По предложение на доскорошния кмет на Кюстендил Петър Паунов, общинският съвет вдигна драстично данък сгради, за автомобилите и такса смет през 2023 г. и сега кюстендилци плащат по-високи данъци дори от столичани. Именно това беше причината Паунов да загуби изборите сега, каза съветник от ГЕРБ на сбирката във Велико Търново. Новият кмет Огнян Атанасов, от Партията на зелените, обаче до момента публично не е обявил, че има намерение да намали умопомрачителните данъци в Кюстендил.

"Местните избори минаха. И да кажем - трите години хаос доведоха до това, че сега ще се режат приходи.... И сега да се каже - ще вдигна данъците - ама да ги вдигне кметът... Отвлича се вниманието с бонус-донус и облагане на бакшиши... Но 7-те милиарда лева раздут бюджет ще останат и утре при ротацията или ако те (ПП-ДБ - бел.ред) решат да си ходя, ще имаме дупка в бюджета от 7 милиарда", каза Борисов.

Той посочи, че след срещата си с кметовете на ГЕРБ се е запознал със сглобките по места.

"Вече съм абсолютно спокоен, че бюджет може да се приеме и без ГЕРБ, така са се сглобили", каза Борисов.

Медиите

Лидерът на ГЕРБ не пропусна да захапе и медиите. Според Борисов има "страховит медиен двоен аршин".

"Когато Ицо Хазарта каже едно за вас е окей, но ако го каже наш опонент, каквато е Ваня Григорова, това е трагедия", обърна се той към медиите.