"Повече не трябва да ни наричате сглобка, В тази превърнала се в цинизъм дума не виждам нищо рационално или добро за хората". Това заяви във Велико Търново Бойко Борисов. В Ново село лидерът на ГЕРБ си дал сметка, че този "евроатлантизъм", също дума трудна за преглъщане. "Ако днес категорично не казваме "тръгваме си", стои това. Светът е толкова сложен, война в Украйна и Израел, напрежение по много фронтове. Единственото добро на това управление е, че държи ясна посока на страната. Всичко останало било в противовес на идеологията на ГЕРБ.

Две неща могат да изкарат ГЕРБ и са по-важни от евроатлантизма в "някаквото съвместо управление" - бюджета и корупцията. "В сферата на производството на петролни продукти и всичко, свързано с тях година и половина има висша степен на корупция", гневен бе той. Кой, как и защо - ГЕРБ чака разследване.

Борисов припомни, че "техен министър ходи с охрана" защото е заплашван от "депутати, бели якички. "Вярно ли е? Не виждам оставки, решения. Всичко гузно мълчи. Да отшуми и мине", добави той.

На национално съвещание във Велико Търново ГЕРБ трябваше да реши дали да продължи с подкрепата си за управлението. 

"Този път, ще срещнат сериозен отпор в цифрите на Бюджета. Ние сме казали, че няма да вдигаме данъците. Казали, че ще облагат втора кола, и прочие. Можеше да се каже всичко това преди изборите. Сега излиза, че нашите кметовете вдигат данъците, което не е вярно", каза Борисов в събота.

Ще искаме в бюджета да бъде записано поименно за общините кое е най-жизненоважното. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Велико Търново, където днес ще се проведе Национално съвещание на партията. По думите му ГЕРБ ще гласува бюджета, в частта за общините, ако са записани неотложните проекти.

„Трябва да убедим нашите хора, че има смисъл да стоим в тази сглобка. Евроатлантическите неща ги свършихме“, заяви Борисов и допълни, че вече е гласувано всичко, за „да не може да мръдне България от евроатлантическата си ориентация“.

По повод предвидените средства за общините в проектобюджета на финансовото министерство, той коментира: „Защо да е 1 млрд. за общините не мога да разбера при 200 млрд. брутен вътрешен продукт. Не виждам логика в това“. 

От сряда няколко дни подред парламентарната група и Изпълнителната комисия на партията анализираха изборните резултати от изминалия местен вот и как се изпълняват управленската и законодателната програма, зад които стоят политическите сили в т.нар. "сглобка" – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

"Сглобката" и механизмът може би трябва да се предоговори", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

тази седмица на заседание с парламентарната си група в централата на партията. "В здравеопазването, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), имаме ли зам.-министър, в данъчните, в митниците – нямаме", констатира той. "Таке че, по-скоро трябва да намерим решение от тази ситуация", убеден е председателят на ГЕРБ. Според него не е добре на лидерските срещи да присъстват по 20-30 души, които ги превръщат в "говорене". "Предложението, което трябва да направим, е в сегашната ситуация, примерно във вторниците, съответните министри в съответните комисии да гледат сроковете, да казват какво ще направим - тогава можем да кажем, че носим солидарна отговорност с тях", предложи Борисов.

"Ние искаме единна позиция по няколко теми", обясни също в сряда пред медиите Десислава Атанасова.

"Подкрепата, която дадохме за правителството, се основаваше на два темела – управленска и законодателна програма", припомни тя. На пръв прочит, посочи Атанасова, има сектори, в които има трайно неизпълнение на записаните ангажименти в управленската програма, но предпочете да не назовава конкретни министерства и области, защото са взели решение следващата седмица председателите на комисиите в Народното събрание да поканят министрите, които отговарят за конкретните политики в изпълнителната власт, и там, където има категорично забавяне и неизпълнение, да бъдат питани защо това се е случило.

"Ако има в момента въпрос, на който трябва да си отговорим, е има ли шанс, вероятност, това правителство да работи по-добре", на свой ред коментира зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

"След като си отговорим на този въпрос, ще имаме отговор и на въпроса каква ще е позицията ни по вота на недоверие, поясни той. Аз се боя, че дори бегъл анализ на програмата показва драстично неизпълнение", обясни Дончев.