Шокиращи резултати на президентските избори в САЩ и в България (не толкова). Но и в двете държави спечелиха кандидати, които нямат никакъв политически опит и са извън системата, която избирателите смятат, че не работи. Референдумът, организиран от Слави Трифонов, може и да не мине със стотна, но и той показа същото - хората искат промяна на модела, нови лица, някой, на когото да вярваме.

Странно ми е, че продължаваме да търсим своя Месия. В България от Костов насам всеки е чакан спасител, и то особено ако не е бил политик - царят, неговият охранител, сега бизнесменът аптекар и генералът летец.

В Америка преди 8 години американците пак ми се струва, че търсиха същото - външен за Вашингтон човек, който обеща, че ще смени начина, по който нещата се случват там. Обама поне успя да вдъхнови нацията. Днес обаче хората, изглежда, не са доволни от това, което се случи. И пак търсят нещо извън системата. А резултатите от изборите във вторник следват логиката на вота „Брекзит" във Великобритания. Но това изглежда като поредното парче от един глобален пъзел, в който хората искат промяна на целия неолиберален модел за отворени граници и свят на свободно пътуване и търговия. Дали това е временна реакция, насочена срещу световните корпорации, които мнозина виждат като заплаха за собствената си свобода и благополучие, или  generational shift, който показва бъдеще, познато ни от миналото, предстои да разберем. Но политиците, които не си направят изводите от тези настроения, са обречени да губят.

В първата си реч като избран президент Доналд Тръмп обеща да работи с всички, а думите му бяха за обединение - тотално различни от цялата му кампания. Пред хотела, където беше речта му, обаче негови поддръжници и противници спореха и дори стигаха до спречквания. Нищо сериозно, но ефектът от думите на Тръмп върху последователите му ще има дълготрайно влияние и ще е интересно как ще се отрази на отношенията в американското общество и особено към имигрантите. След „Брекзит" в Англия зачестиха престъпленията срещу тях - нападения, палежи на бизнеси и др. Защото това ще изгори ДНК-то, което прави Америка Америка. А това със сигурност няма да я направи great again.