Скопие (25 октомври 2018) В сградата на Македонската академия на науките и изкуствата(МАНУ) беше открита 14-та Световна среща на българските медии, под мотото: "Медии и памет", която се организира от Българската телеграфна аг

Генералният директор на Българската телеграфна агенция /БТА/ Максим Минчев даде началото на Четиринадесетата световна среща на българските медии в македонската столица Скопие, която ще продължи до 28 октомври. 

Официалното откриване беше в Македонската академия на науките и изкуствата /МАНУ/. Теодосий Спасов и Влатко Стефановски поздравиха участниците във форума с изпълнение на емблематичната импресия "Балкански коне" и други музикални произведения с етно мотиви и балкански ритми.

За поредна година на срещата участва и най-голямата медийна група на български език в Америка и Канада BG VOICE. Издателят и главен редактор Ясен Дараков ще представи новия облик на вестника, който излиза вече два пъти в седмицата, новото радио с два стрийма - с новини и музика за всеки вкус, както и новия изглед на интернет платформата на BG VOICE както и строящото се студио за видео съдържание.

Мотото на традиционната среща, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света, тази година е "Медии и памет". Основен партньор е Македонската информационна агенция. Във форума участват журналисти от над 50 български медии от повече от 25 държави на всички континенти.

Генералният директор на БТА отбеляза, че тази среща се организира за четиринадесета поредна година, като проектът е започнал през 2005 г. в София с желанието да събере всички български медии, с които живее българската диаспора извън страната. Тази година избрахме Македония, защото Западните Балкани бяха във фокуса и на българското европредседателство, посочи Минчев. Не очаквахме, че толкова гореща ще бъде есента в Скопие, но се надявам, че след всяка гореща есен идва хубава, топла пролет, добави той.

Максим Минчев коментира, че за добро или лошо журналистиката в последните няколко години стремглаво променя своята инфраструктура, натискат я и технологиите. "Вече не сме сами, заедно с нас на арената са довчерашните слушатели, зрители и читатели, които станаха като нас - журналисти", посочи той. Минчев изрази желание дискусията на форума да се съсредоточи върху основните проблеми на журналистическата професия, сред които фалшивите новини, журналистиката и пропагандата, връзката на журналистите и политическата класа, икономическите зависимости. 

Генералният директор на Македонската информационна агенция /МИА/ Драган Антоновски отбеляза, че има много да се дискутира къде е новинарството днес и как да разграничим в чий интерес работят журналистите. "Що е информация, що е дезинформация, що е пропаганда - това е много по-гореща тема от това, което се случва в Македония", коментира той.

Акад. Антон Дончев отбеляза, че е участвал в почти всички световни срещи на българските медии, организирани от БТА, и изрази задоволство, че тазгодишната е в Македония. Това, че сме два братски народа, никой няма да оспори, но според мен ние сме много по-близки, коментира той. Ние не сме само родни братя, ние сме братя близнаци, посочи Дончев и отбеляза, че най-много скандали има между близнаците. Той се обърна към присъстващите журналисти на срещата. Вие сте хората, които изготвят стъклата на очилата, с които хората гледат, каза Дончев и апелира: "Дръжте ги чисти".
Акад. Луан Старова изтъкна огромното му задоволство да говори пред такова интелектуално събиране в Македонската академия на науките и изкуствата. Журналистическата професия е изключително Сизифовска, тежка, коментира той.

На форума присъства и Мис България 2018 Калина Митева, която от тук заминава за конкурса Мис Свят в Китай. "Надявам се да сме кадемлии и вие да спечелите титлата", пожела й генералният директор на БТА.

Четиринадесетата световна среща на българските медии се осъществява с подкрепата на "Уни Хоспитал", Първа инвестиционна банка, УНИБанка-Македония, "Софарма" и "Минстрой".