Не е тайна, че (почти) нищо в България не е по правилата. Но контрастът между президентските избори тук и там е по-ярък от всякога. Докато тук медии и избиратели препитваха кандидатите повече от година, в Родината те бяха обявени месец преди вота. Национални дебати няма. Кандидатите обикалят сутрешните блокове и други предавания в някакви комбинации от по един, двама, трима. Водещите ги разпитват, доколкото могат. Но всичко си остава в рамките на това предаване и съответната телевизия. Няма национален спор, няма ефект от думите на претендентите да бъдат държавен глава.

Нещо, което би потопило кандидатурата на всеки тук, в България, изглежда, няма съществен отзвук. В сутрешния блок на bTV гостуват Цецка Цачева (ГЕРБ) и ген. Румен Радев (БСП).  Водещият пита защо България върна тихомълком 7 души на Турция, Цачева отговаря: "Тогава, когато не са спазени условията, критериите, не е спазен законът, това трябва да се случва и аз подкрепям такава позиция на българските власти." Хекимян настоява: "Спазени ли са човешките права на тези хора?" Тук Цачева дава отговор, който в Америка би бил дисквалифициращ за президент: "Преди всичко е националният интерес на държавата пред защитата на отделни права."

Преди всичко е националният интерес или правата на човека?, иска уточнение водещият. "Върховенството на закона не позволява да има противопоставяне на тези две понятия, защото винаги законът гарантира и онова, което е справедливо и важно за отстояване правата на отделния човек", отговаря Цачева.

Темата беше подъвкана за ден от някои сайтове, вестници, но поне изказването беше направено по bTV, останалите телевизии не го пуснаха и то някак си остана незабелязано и не успя да помете кампанията на сегашната парламентарна шефка.

Че тази жена не е подготвена за този пост е очевадно. Че беше извадена като кандидат от немай къде - също. Но докато обществото продължава да подминава такива твърдения, ще продължи да живее без права, а и без гарантиран национален интерес. Защото трябва да помним думите на американския президент Бенджамин Франклин: "Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност."

Бих искал да ви кажа да направите разумния избор - независимо дали ще гласувате на българските, американските избори или на двете. Но ако трябва да сме честни, кандидатите и от двете страни на Океана не вдъхновяват.