На 11 април Православната църква прославя паметта на св. свещеномъченик Антипа, епископ Пергамски. Още в първите години от живота на Църквата започнали гонения срещу последователите на християнски идеи. Те били преследвани, измъчвани и убивани от неповярвалите юдеи, от фанатизираните езически тълпи.

През втората половина на I в. самите римски императори предприели организирани всеобщи гонения и обявили изповядването на християнски убеждения за държавна измяна, за престъпление срещу короната. Жертва на езическия фанатизъм и на юдейската жестокост станал и свещеномъченик Антипа. В своята книга "Откровение" свети евангелист Йоан Богослов споменава за подвига на светеца. По времето на император Домициан (81-96 г.) свещеномъченик Антипа, епископ Пергамски, бил заточен на о-в Патмос. Там в тайнствено видение му се явил Син Божи и му открил достойнствата и недостатъците на седемте най-известни по онова време малоазийски църкви. Свещеномъченик Антипа бил епископ на Пергамската църква от края на първи век.

Той мъдро и достойно бранел Христовата вяра от набезите на езичниците от тогавашната римска власт. Обезумялата от ярост езическа тълпа обаче не искала повече да слуша думите на благочестивия старец епископ. Хванали го и го завлекли в езическото капище. Там имало идол: голям бик, изкован от мед. Нагорещили го до начервяване и хвърлили в него Антипа.

Християните благоговейно погребали тялото на светия мъченик. Мощите му били запазени. Бог ги надарил с лечебна сила. Светецът покровителства професията на зъболекарите, които успяват да се борят за правата на съсловието и на пациентите, стремейки се да предложат по-качествена, достъпна и модерна дентална медицина.