В края на февруари всички вече с нетърпение очакваме да свалим тежките зимни палта и да приветстваме настъпването на пролетта. Сезонът на прераждането и трансформацията, на събуждането на спящите растения, цъфтежът на цветята и завръщането на живите цветове. 

За много хора пролетта е дългоочакван преход от студените и мрачни зимни месеци към лятното безгрижие, която запалва чувството на оптимизъм и позитивизъм. 

Нейното значение се простира отвъд природния свят, тъй като по-топлото време насърчава дейности на открито, обществени събития и цялостно повдигане на настроението.

Кога точно започва пролетта на 2024 г.?

Пролетта през тази година в Илинойс ще настъпи в 21:06 ч. на 19 март. В повечето години първият ден на пролетта идва на 20 март. През 2024 г. обаче сезонът настъпва с ден по-рано, на 19 март, защото 2024 г. е високосна година и февруари има допълнителен ден. Последният ден от пролетта тази година е четвъртък, 20 юни 2024 г. 

Има два вида пролет – метеорологична и астрономическа, обясняват експертите от AccuWeather. 

Метеорологичната пролет съвпада с календарните месеци и е последователна всяка година. Обхваща март, април и май. Тя се базира на годишния температурен цикъл и е тясно съобразена с грегорианския календар.

Разделянето на годината на тримесечия улеснява метеоролозите да сравняват сезонните и месечните статистики. 

Астрономическата пролет се определя според позицията на Земята спрямо Слънцето. Това се случва около 20 март. Астрономическите сезони се менят заедно с наклона на земната ос и нейната орбита около Слънцето. Пролетта започва тогава, когато дневната светлина и тъмнината са приблизително еднакви – пролетното равноденствие през пролетта – и завършва, когато в Северното полукълбо настъпи най-дългият ден – лятното слънцестоене. 

То бележи момента, когато аксиалният наклон на Земята е най-наклонен към Слънцето, което води до най-дългия ден и най-късата нощ в годината в Северното полукълбо.

Равноденствията пък са две

– пролетно и есенно. Те маркират точките в орбитата на Земята около Слънцето, когато денят и нощта са приблизително еднакви. По време на пролетното равноденствие Слънцето е точно над Екватора. То бележи началото на пролетта.

Есенното равноденствие идва около 22 или 23 септември и сигнализира началото на есента.

След пролетното равноденствие слънчевите лъчи стават по-директни, температурите обикновено започват да се повишават и дните продължават да се удължават. 

С идването на пролетта преминаваме към лятно часово време

Лятното часово време започва всяка година в САЩ на втората неделя на март. През 2024 г. промяната се извършва в неделя, 10 март в 2 часа сутринта. На 3 ноември ще се върнем обратно към зимното часово време. 

Смяната на часа става в 2 часа сутринта в неделя. Повечето електронни устройства, като смартфони, таблети, лаптопи, смарт часовници и други, правят промяната автоматично. 

Единствените части от Съединените щати, които не преминават към лятно часово време, са Хавай и Аризона, с изключение на района на Навахо. Други територии на САЩ в Тихия океан и Карибско море, като Пуерто Рико, Вирджинските острови, Северните Мариански острови, Гуам и Американска Самоа, също не сменят времето.

Преминаването към лятно часово време е прието с цел спестяване на енергия, за да се използва по-добре дългата лятна естествена светлина. 

Какво време ни очаква през пролетта?

Феноменът Ел Ниньо достигна своя връх в Тихия океан още в средата на януари, но влиянието му ще остане достатъчно силно, за да повлияе на пролетта над Съединените щати и в по-малка степен над Европа. 

Поглеждайки първо към Европа прогнозата показва тенденция към ниско налягане над Северния Атлантик и Северна Европа, където се очакват нормални и дори по-ниски от нормалните температури. Подобно на почти всяка пролет там и през пролетта понякога ще нахлува студен въздух. Метеоролозите обаче не очакват обилни валежи. По-влажна се очаква да бъде пролетта  над северните и централните части на континента. Над южните части на Европа количеството на валежите вероятно ще бъде под нормата за сезона.

По-различно се очертава времето над Съединените щати и Канада, които все още остават под по-прякото влияние на феномена Ел Ниньо.

По-топла ще бъде пролетта в западните и северозападните части на Съединените щати. Топлите аномалии обаче ще отслабват на изток и югоизток поради влиянието на прогнозираната зона на ниско налягане. Въпреки прогнозата за по-високи температури от нормалните, централните и североизточните части все още може да бъдат връхлетени от време на време от по-студено време и дори сняг в първите дни на пролетта. Това е така, защото над Южна Канада все още се разпростира студен въздух, която е основният източник на застудявания в ранната пролет. Прогнозата за валежите показва количества над нормата в голяма част от централните и източните части на Съединени щати. Това се дължи главно на по-силното субтропично струйно течение и наличието на зона с ниско налягане над източната част на САЩ. 

Най-добрият потенциал за снеговалеж при такива модели обикновено се намира в североизточните и централните части на Съединените щати и в горния Среден запад. 

Над южните и западните части обаче пролетта ще бъде по-суха от обикновено.