Серия от бури връхлетяха Чикаголанд във вторник вечерта. Наши читатели разказват за една градушка с размер на орех в Арлингтън хайтс и други предградия където живеят много българи.

Четири торнадо са ударили в Кейн каунти. За сега данните са за много повалени дървета, електрически стълбове и жици.

Властите потвърждават торнадо близо до Палатайн и Авърнес. Бурята, която е произвела това торнадо се мести от Hawthorn Woods към Glendale Heights, в поска изток и скорот от 50 км/ч. Видео показва торнадо в района на Хофман естейтс.

Арлингтън Хайтс, Шамбург, Дес Плейнс и много други райони, в които живеят много българи са на пътя на бурята. Малко след 8:10 РМ вечерта предупрежденията за торнадо отпаднаха. Остават предупрежденията за опасни гръмотевични бури.

Бурята събори дървета и събори електрически стълбове в района на Хай Пойнт, оставяйки много домакинства без ток.

Някои домове са понесли сериозно щети по фасадите си, има и счупени прозорци.

В северното предградие Mundelein бурята повреди сериозно сграда в квартал Washington Court. Някои жители нямаха представа, че идва бурята, а други казаха, че са чули силни гърмежи и бързо са разбрали, че идва лошо време. 

Всички полети от и до двете летища - O'Hare и Midway са спрени временно. Много влакове също са преустановили движение. Над 6 500 клиенти на ComEd са без ток към 8 РМ във вторник.

Цялата територия на Чикаго е поставена под 3-та степен на опасност от есктремно време тази вечер. Повишен риск от торнадо има в югозападните предградия.

В случай на предупреждение за торнадо трябва незабавно да потърсите подслон в мазе или вътрешна стая без прозорци в най-ниското ниво на дома си и да изчакате, докато предупреждението премине.

След оттеглянето на бурите в района ще настъпи бързо понижение на температурата, прехвърчане на сняг, като в сряда сутринта студът може да достигне под нулата, а усещането да минус 12 по Целзий. Възможно е също така условия за пътуване в сряда сутринта да бъдат влошени от заснежаване и заледяване.