Макар и по-голяма част от пожара във Форт Макмъри да е потушен, все още се забелязват пламъци на север и североизток от града. Само в понеделник огнищата в канадската провинция  Албърта бяха 15. По последни данни са унищожили 354 хил. хектара земна площ, а а разрушените къщи са повече от 2,400. "Замерванията на чистотата на въздуха в северната част на Албърта, включително и във Форт Макмъри, от днес показват стойности от 38 единици при допустими от 1 до 10", заяви на пресконференция в понеделник премиерът на Албърта Рейчъл Нотлей. Карен Гринсръд, главен лекар за област Албърта, допълни, че всички, които се намират в района, трябва да носят специални маски.

На практика условията в града все още са екстремно опасни за жителите и те не могат да се върнат. Такава е съдбата и на десетки български семейства. Властите не се наемат да дадат срок кога това ще е възможно.

В района бяха допуснати единствено част от евакуираните петролни работници, които са базирани на север от Форт Макмъри. Марио, за когото ви разказахме в миналия брой на BG VOICE, също е бил повикан, но само за няколко дни. "Отидох на работа в петък, но в понеделник пак ни евакуираха от лагера, после отидохме за запечатаме завода и ни евакуираха и от там. Досега това ми е трета евакуация." Той разказва, че въздухът навсякъде е бил много мръсен. "Аз два дена носих маска-респиратор и тя определено помага." Заедно с Марио са били евакуирани общо около 8 хиляди души, а сега пламъците заплашват и други два петролни лагера.

Поля и Николай, киото също споделиха преживяното от тях с BG VOICE, още не могат да се върнат в дома си. Те вече са сменили съпите хотели в Едмънтън с апартамент под наем. "Добре, че хората тук ни помогнаха с мебели и други вещи като прибори, чаши и чинии. Всички си помагат."

В неделя правителството на Канада пусна в действие специално мобилно приложение, с което хората от Форт Макмъри да видят чрез сателит какво се е случило с къщите им. Марио казва, че вече е успял да провери какво е станало с неговия дом. "От това, което видях, покривът и къщата стоят, иначе наоколо всичко друго е унижожено. В понеделник се върнах в Калгари с колата, но не можах да отида до дома си. На всеки изход от магистралата имаше полицаи, които не пускаха хората, ако нямат разрешение да работят в кварталите."

Поля и Николай също са проверили какво ще им покаже сателитната  програма. "На нашата улица положението е добро", с въздишка отбелязва Поля, но се опасява, че ходенето по мъките ще продължи. И допълва, че все повече хора, които са евакуирани, започват да си завават въпроси, на които никой не им отговаря. "Защо във Форт Макмъри има някакви хора, които никой не знае полицаи ли са, работници ли са? Нашият съсед е

видял чрез домашната си камера такива хора да разбиват дома му

Мъж и жена са били, не се знае какво са взели от жилището. И защо военните не са на място да патрулират и пазят града?", възмущава се българката.

Сред пострадалите се шири и слухът, че пожарите са умишлени, особено щом се възпламеняват и други огнища, но за сега властите казват, че няма индикации за това.

До момента Канадският червен кръст е събрал над 67 млн. долара за подпомагане на хората в нужда. Освен това от правителството обещават ускорено кандидатстване за помощи за безработица за всички афектирани от пожара. Властите са в постоянен контакт с евакуираните. "Обаждат ни се постоянно да ни питат имаме ли въпроси, но аз повече се информирам от медиите и от приятели", заявява Поля.

"Никой не ни казва кога можем да се върнем, от моята работа ми казаха само да си следя имейла и официалната ни интернет страница", отбелязва Марио и допълва, че въздухът във Форт Макмъри не става за дишане.

Междувременно огнената стихия в провинция Британска Колумбия остави повече от 100 души и в покрайнините на Ванкувър без домове. Засега няма информация за пострадали българи.

От критично значение за това е нормалното фукнциониране на местната болница. За възстановяването на работата й в момента работят 400 души. Добрата новина е, че летището и водопречиствателната станция са непокътнати. В района работят още най-малко 100 пожарникари и 300 работници, които поправят електрическата мрежа. Отделно като допълнителна помощ са зачислени други 300 доброволци.