Глобален проблем в системата за американски визи спря тяхното издаване в целия свят. През последните две седмици стотици хиляди души по целия свят, включително и България, не знаят кога ще могат да пътуват за Америка, въпреки че имат одобрени визи.

От Държавния департамент казват, че проблемът е свързан със системата за биометрични данни.

Стотици български студенти, които трябва да дойдат тук за лятна програма, не могат да заминат, въпреки че имат одобрена виза, защото тя не може да им бъде отпечатана в паспорта. Те губят пари всеки ден, в който си стоят в България, а сезонът си тече. „В момента просто седя и чакам. Всеки ден звъня в посолството и питам дали има някакво развитие по темата с визите, правя си през два-три дни различни резервации за самолетните билети", разсъждава Калин Христов, който е един от студентите в подобна ситуация.  „Ако отида в Америка и не мога да заема работата, която искам, не знам какво ще се случи. Сигурно ще трябва да си търся нова работа."

Всеки един ден, в който студентите чакат в България, увеличава шансовете им за неуспешно лято.

Повечето от тях вземат заем, за да заминат за САЩ, и всеки ден, в който не работят, прави връщането му по-трудно. А и едва ли ще успеят да спестят.

Друга група хора, които не могат да заминат, са хилядите, спечелили зелена карта от лотарията. „След като ни одобриха, ни казаха, че трябва да почакаме. Но все още чакаме", разказва  Павел Хаджиев, който е спечелил зелена карта. „Ако искам да си намеря работа или квартира в Америка, не мога да кажа срок, в който ще отида, или дата. Не мога да кажа кога ще отида, за да живея на мястото, което искам."

Неяснотата, забавянето и чакането изнервя хората, които постоянно проверяват сайта на посолството на САЩ в Бълагрия, но там няма никакъв сигнал за развитие на ситуацията. Полина Хаджиева, която е съпруга на Павел, търси алтернативи за информация, но без успех. „Опитах се да се свържа с няколко консултантски фирми. Те също нямат информация, което за мен е изненада, защото те са тези, които трябва да имат някаква информация",   коментира Полина.

От Държавния департамент казват, че вероятно проблемът със системата няма да бъде оправен до края на седмицата. „Това е глобален проблем и работим денонощно, за да го отстраним. Повече от 100 компютърни специалисти от частния и държавния сектор в САЩ работят и в момента. Но въпреки усилената работа не очакваме системата да работи преди следващата седмица", каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Притесненията на семейството, което чака, за да започне новия си живот в Америка, са, че за сметка на хората със зелени карти при разрешаването на проблема първо ще се напечатат визите за студентите, които чакат и губят пари всеки изминал ден. Според Павел това ще отнеме още повече време и не знае точно кога ще може да замине за Щатите.

От американското посолство в България отказват всякакъв коментар по темата, като съветват единствено да се следи страницата във фейсбук за информация по случая.