http://bgvoice.com/public/files/gallery/1309.jpg

Първата православна църква, която българите построяват в Америка, тази неделя се превърна в избирателна комисия. Храмът „Света Троица" се намира в градчето Мадисън - на границата между Илинойс и Мисури. Там преди повече от 130 години пристигат първите български заселници. Век по-късно църквата е още тук. Въпреки че е престроявана два пъти, тя е в отлично състояние и в неделя се превърна за първи път в избирателна секция.

Там своя глас дадоха 117 българи, като предпочитаната от тях партия е ГЕРБ със 72 гласа, следван от Реформаторския блог (16 гласа) и АБВ на Георги Първанов (10).

„Отдавна чакаме този момент да можем да гласуваме. Мисля, че е време нещата да се променят. Много се радваме, че имаме избирателна секция тук, защото преди най-близката беше в Чикаго, на 4 часа оттук, и много българи просто не отиваха", споделя Росица Сокова. Тя е една от десетките българи в Мадисън, които с радост упражниха правото си на глас и изразиха загрижеността си за ситуацията в България.

„Аз, като мисля за себе си, мисля за себе си като българка, не като американка. Дъщеря ми също се чувства българка, въпреки че е родена тук", казва Димитрина Стамбулджиева. Въпреки че идва в Америка, когато е само на 9 години, се чувства истинска българка. „Като емигрант ти си обвързан към своите, не можеш да ги оставиш, ти приемаш да живееш този двоен живот, функционираш в едно общество, а вкъщи имаш напълно друг живот и тази връзка на моменти може да те задуши, но тези корени бяха в този смисъл."

За Димитрина гласуването е задължение. „Моето лично убеждение е, че хората в чужбина дали в Америка или където и да било трябва, това е гражданско задължение, ако искат да променят нещата, ако искат да имат някакъв шанс хората в България да живеят по-добре, трябва да гласуват."