Окончателно разпределение на депутатите в НС

Бургаската телевизия СКАТ най-сетне доживя момента, когато ще й бъде забранено да критикува управляващите, а същевременно ще я задължат предимно да ги хвали. Причината за това е, че партията на нейния собственик Валери Симеонов е на крачка от властта. Как се случи така, че Патриотичният фронт, който не пестеше хули по адрес на Борисов, сега е готов да влезе с него рамо до рамо в правителството, остава загадка. Но пък Бойко ги умее тези работи. Негов специалитет при предишния му мандат бе да си намира най-невероятни партньори. Точно такива, които първо го обругаваха, а после с подвити крилца се гушваха под скута му. По този път минаха вече ,,Атака" на Волен Сидеров и ,,Ред, законност, справедливост" на Яне Янев. Заигравките на Яне с Бойко, а преди това с Алексей Петров, му костваха политическата кариера. Сидеров пък подир Борисов крепеше и кабинета ,,Орешарски", което за малко също да го извади от политиката. Но историята учи, че никой не се учи от историята. Очевидно сега е дошъл моментът сценарият да се повтори и с Патриотичния фронт.

Новото е, че този път на ГЕРБ му трябват повече партии, защото машиналният сбор от неговите депутати и тези на тандема Валери Симеонов-Красимир Каракачанов не правят сбора от 121. Затова и третият играч в тази пъстра група ще е (както BG VOICE вече предрече в миналия си брой) Реформаторският блок. Участието на реформаторите във властта вече така разтресе тази малка коалиция, че ще е цяло чудо, ако тя оцелее в следващите месеци в сегашния си вид.

Оказва се, че част от партиите в нея силно подкрепят идеята за коалиция с ГЕРБ, а другата половина са против. Сред групата на желаещите е и лидерът на СДС Божидар Лукарски. В интервю пред ,,24 часа" г-н Лукарски се изтърва, че предизборните клетви на реформаторите, че никога няма да се прегърнат с ГЕРБ, ако премиер ще е Борисов, били лъжи, за да се трупат гласове. ,,Това беше трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега...", каза синият водач и подлуди целия електорат на реформаторите. Хората се почувстваха измамени, след като дори организацията, която пледираше, че е създадена, за да е различна и да не лъже като останалите партии, е мамила с предизборни лъжи точно като тях.

Във Facebook бяха създадени групи против Лукарски и реформаторите, които настояват за оставката му. Гражданският съвет на реформаторите също поиска оставката на Божидар Лукарски. Той се оплете още повече, като се отрече от думите си пред ,,24 часа" - не ги бил казвал.

„Оставката ми я искат единици във Facebook, които не са нито орган на СДС, нито на Реформаторския блок. Единственото, което могат да искат, е оставката на жена си вкъщи." Лидерът на СДС дори напомня, че по устав оставката му могат да искат Националният съвет и НИС на партията. Новото изказване на Божидар Лукарски предизвика още по-голямо възмущение сред членове и симпатизанти на реформаторите, които вече стартираха кампания за импийчмънт на партийния лидер.

Меглена Кунева също се оказа в отбора на мераклиите за власт. Оказал се в малцинство, Радан Кънев - председателят на ДСБ, първо бе в групата на противниците на кабинет с премиер Борисов, но от няколко дни също клекна пред ГЕРБ. Така феноменът почти всяка новопоявила се партия в българския парламент да изразява желание за включване почти мигновено във властта се запазва. Другата част от този феномен е, че ако партията е малка, след това или изпада от политическия живот, или има огромен проблем да запази популярността си.

Всяко правителство, което ще трябва да управлява при изключително тежки условия на вече повишени и очакващи се още по-големи цени на електричеството, на непопулярни реформи и високи данъци, ще е пагубно за партиите, които го създават. Затова наистина е странна охотата, с която и Реформаторският блок, и Патриотичният фронт са готови да се жертват. Впрочем и двете организации твърдят, че го правят в името на Майка България. Именно в нейно име Валери Симеонов и Красимир Каракачанов набързо забравиха и заклинанията си, че те никога няма да се съюзяват с реформаторите, докато там е ислямистката партия на Касим Дал и Корман Исмаилов ,,Свобода и достойнство".

Какво ли не е готов да направи човек за клетата Майка България, но най-вече за властните й структури...