http://bgvoice.com/public/files/gallery/1310.jpg

Изборният ден в Атланта започна с поставянето на националния флаг пред избирателната секция и премина доста патриотично, макар и с не особено голям интерес. 366 българи пуснаха своята бюлетина в сърцето на щата Джорджия, където необичайно ниските температури може би охладиха ентусиазма на гласуващите.

Най-предпочитаната партия е ГЕРБ - 52.46% (192 гласа), следвана от  Реформаторския блок с 20% (73 гласа). На трето място е Патриотичният фронт с 30 бюлетини, следвани от доскорошните си съратници от „Атака" с 15 гласа, ББЦ и АБВ - по 8 гласа. БСП събира едва 7 бюлетини.

Тошко Тодоров казва, че не му трябвало много, за да реши за кого да гласува. „За моята си партия, аз от години за нея гласувам", казва той. По-младите избиратели открито признаха, че нямат политическа принадлежност и дори не са запознати с всички платформи. Това обаче не ги спря да защитят правото си на глас. 21-годишният Иво попълва бюлетина за първи път през живота си. Неговият избор е повлиян изцяло от родителите му.

            Необичайно студеното време в изборния ден вероятно е отказало някои от сънародниците ни да пътуват около час до изборната секция. Въпреки това в Атланта до 7:20 часа вечерта гласуваха 133 души повече от миналата година, но далеч от изборния ентусиазъм от предишни години, когато бюлетина пускаха около 600 българи. В изборния ден обаче преобладаваха младите хора - на по 30-40 години.

            Съветникът по иконимика и търговия към посолството ни във Вашингтон очакваше много по-добри резултати в началото на деня. Според Иво Константинов близо 3 хиляди души са видели съобщението в групата BG ATLANTA в yahoo. По обяд активността се повиши и дори се образува опашка, която продължи до късния следобед. Много българи решиха, че няма да чакат  30-40 души, а ще се върнат, когато се поизпразни.

89-годишната Иванка дойде с огромното желание да пусне бюлетина, но бюрократични пречки я лишиха от това право - заради изтекъл паспорт.  Иванка и нейната дъщеря Николина бяха разочеровани от факта, че все още на много места в Щатите, за да се преиздадат документи, отнема време и ангажимент да се пътува лично до консулството, което в случая за една възрастна жена е решаващо. Въпреки това дъщеря й Николина беше оптимистична. "Гласувам за всичките си приятели и близки в България, за да не им се налага да стават емигранти."

Някой от сънародниците ни в Атланта казаха, че вотът им на тези избори е компромисен, тъй като няма партия, която напълно да ги печели като избиратели. "Бих искал да видя мажоритарен вот, както е тук, в Америка. Да гласуваме за личности. Това искаха хората, когато излезнаха на протестите, а всъщност им дадоха преференциален вот. Не е същото", споделя загижен българин. И все пак на въпроса защо е дошъл казва: "Ще гласуваме както можем засега, важното е, че ще гласуваме."