Избирателната секция в Дес Плейнс. Тя бе една от трите, където Емил Хаджиев е успял да подаде гласа си

ЕКИП НА BG VOICE

Българин, живеещ в Чикаго, беше осъден в България, че гласувал три пъти тук на изборите през 2014 година.

Роденият в Доспат Емил Хаджиев бе признат от Районния съд в Чепеларе за виновен, че на изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г., докато се намирал в имиграция в САЩ, упражнил избирателното си право три пъти. Г-н Хаджиев успял да преметне секционните комисии в чикагските предградия Дес Плейнс, Шилер парк и Шамбърг, Илинойс. Той пуснал бюлетина и на трите места. Съдът се смили над него и отказа да му налага наказателна санкция - пробация, но го глоби с 1,500 лева. Българинът ще плати също и 250 лв. на МВР-Смолян, където бяха направени графологични експертизи.

Макар осъденият да отрече, че е участвал в схема за купуване на гласове, обвинението срещу него включваше и такава точка. Прокуратурата обаче не можа да установи за коя точно партия е подал гласа си Хаджиев.

Българинът е известен в Чикаго като заявен привърженик на ГЕРБ и се среща често с лидерите на партията. През юни във фейсбук зам.-председателят на партията Цветан Цветанов публикува своя снимка с Емил Хаджиев и написа - „Емил е в Чикаго вече над 15 години и не се беше връщал в България цели 9... Емил Хаджиев заяви, че е впечатлен от безбройните нови инфраструктурни проекти, спортни зали, музеи, училища, паркове, предприятия във всички части на България... Емил Хаджиев подчерта, че е уверен в успеха на ГЕРБ и в нарастването на подкрепата за партията и в Чикаго, след като е видял как България се преобразява благодарение на усилията и работата на всички в ГЕРБ."

Съдът гледа делото задочно. Г-н Хаджиев е имигрант в Америка, където живее от много години. Пристигнал е тук със зелена карта. Делото бе заведено по искане на Централната избирателна комисия в София, където след обстойния анализ на избирателните списъци се натъкнали на тройния вот. Оттам пратиха съответните доказателствени документи до Районната прокуратура в Девин. Сред тях имаше заверени копия на три декларации от името на Емил Хаджиев с отбелязване в коя избирателна секция са подадени и съответно, че е бил дописван в избирателните списъци. Съдът назначи две графологични експертизи, за да се установи, че той лично е полагал парафите в списъците. В заключенията по тях вещите лица посочиха, че подписите на трите места са положени лично от него.

В декларацията си за материално положение в момента Хаджиев посочва, че притежава къща в Доспат, а годишният му доход възлиза на 20,000 лв. Пише още, че семейството му се състои само от него и съпругата му и двамата се препитават с тези пари.

Първоначално прокуратурата в Девин внесе обвинителния акт в местния районен съд. Но там всички съдии си подадоха отвод с мотива, че познавали Емил Хаджиев. Това озадачи мнозина юристи, тъй като в Девин е нормално всички да се познават, но не е имало подобни отводи от много години. Така делото бе разпределено в най-близкия районен съд - този в Чепеларе.

Съдиите там приеха, че „така определената по размер административна санкция може да изиграе своя възпитателен и поправителен ефект по отношение на дееца към спазване на законите, а едновременно с това ще се въздейства възпитателно и предупредително и върху останалите членове от обществото да се въздържат от подобни противообществени прояви". А причините г-н Хаджиев да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи само административно наказание е чистото му съдебно минало.

Решението не е окончателно. Той може да го обжалва пред окръжния съд в Смолян.