сн. ,,Офф нюз”

Бойко Борисов продължава традиционната си форма на политическо поведение - всеки ден да съобщава различни свои хрумки, които обикновено си противоречат. В рамките на миналата седмица той няколко пъти променя мнението си за бъдещото правителство. Най-напред бе казано, че то ще е на малцинството, съставено от ГЕРБ и Реформаторския блок, като ще чака подкрепа и от Патриотичния фронт, с който ще се подпише обща програма за изпълнение. В неделя обаче г-н Борисов вече смяташе, че не иска външна подкрепа, а настоя партиите, които ще гласуват за бъдещия кабинет, да участват непременно в него. С което стесни значително възможностите на новото Народно събрание изобщо да излъчи правителство. Причината е, че патриотите не искат да влизат директно във властта, уплашени, че при належащите тежки реформи това ще намали привържениците им. До редакционното приключване на броя от ГЕРБ дори обявиха, че ако не се направи истинска коалиция, няма да има нормално правителство и ще се ходи на нови парламентарни избори, които ще са следващата година заедно с общинските. Дотогава ще управлява някакъв безличен кабинет от експерти. Тази позиция, изразена от Бойко Борисов, срещна подкрепа и от страна на БСП.

Ако все пак се стигне до правителство на малцинството с подкрепата на Патриотичния фронт, което на този етап изглежда единственото възможно стабилно управление, то неговата задача ще е да изпълнява конкретна програма. Патриотите обявиха, че ако кабинетът не се отклонява от нея, гласовете им ще подкрепят властта и правителството няма да падне. Каква обаче ще е тази програма? На провелите се през миналата седмица консултации между ГЕРБ и Патриотичния фронт се стигна до единомислие за 86 точки. Ето някои от най-важните от тях. Корпоративна търговска банка, в която одиторите установиха лоши кредити за 4 млрд. лв., трябва да бъде оздравена. ,,Имаме пълно съвпадение за КТБ - търсене на изход чрез заем или чрез фалит, но спешно трябва да се оздрави, каза Валери Симеонов, лидер на НФСБ, която е коалиционен партньор във фронта. - Не може да не се стигне до оздравяване. Там са вложенията не само на граждани, но и на много фирми, включително големи. На едно мнение сме." По думите му управителният съвет на БНБ и ръководството на ,,Банков надзор" ще бъдат извикани в Народното събрание за обяснения защо са бездействали четири месеца. Следващата точка от общата програма е АЕЦ ,,Белене" да не се строи, а газопроводът ,,Южен поток"  да се осъществява, ако не нарушава правилата на ЕС, но и ако е доказана ползата за България. Следващият пункт, за който особено много настояват патриотите, е да има дисциплина ,,Родолюбие" в училище, часове по физкултура всеки ден и обучение по военно дело и гражданска защита в средния курс. ГЕРБ са се съгласили да го направят. 
По-нататък бъдещото споразумение за подкрепа предвижда оградата с Турция да бъде завършена. ,,Ще опашем цялата граница с Турция, но не на цената на Орешарски от 3 хил. лв./кв. м", каза Симеонов. ГЕРБ са се съгласили по искане на фронта Министерството на инвестиционното проектиране да бъде закрито, а Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да се раздели на три. Друга отстъпка на ГЕРБ е ограничаване на социалните помощи само до третото дете - един от вариантите на Патриотичния фронт за приключване с многодетните цигански фамилии, където раждането се е превърнало в доходоносен бизнес, в който държавата плаща. Също - ревизия и одит в енергетиката, въвеждане на мораториум върху износа на необработена дървесина и узаконяване на незаконните постройки до 100 кв. м, което ще реши проблемите на селското население.
По думите на Симеонов разминаване се е очертало във вижданията на здравноосигурителния модел. Фронтът настоява монополът на Националната здравноосигурителна каса да бъде разбит с вкарване на частни каси, а ГЕРБ са предпазливи по финансови причини. Патриотичният фронт пък отложил за по-далечното бъдеще искането си за намаляване на ДДС върху стоките от първа необходимост, защото приел безпокойството  на ГЕРБ за изпълнението на бюджета.

За разлика от Патриотичния фронт Реформаторският блок няма толкова ясно отчетливи точки в своя програма. Затова пък е готов да излъчи министри незабавно.