Поправка в закона за ограничаването на кибер хулиганството сред подрастващите ще дава достъп до профилите на децата в социалните мрежи като Facebook и Тwitter на директори на училища и на педагози. Идеята на нормативния акт е да предотврати случаи на насилие в училищата (т.нар. bulling).

Повечето от учениците се противопоставят на закона, много родители също ги подкрепят. Той обаче е факт и беше подписан от доскорошния губернатор на щата Пат Куин, като вече е в сила от 1 януари.

Преди да влезе тази поправка, ако има онлайн подигравки и неприлични коментари, учениците са били отговорни само ако проблемната публикация е била направена в училищно време. Сега директори и учители ще имат достъп до профилите на децата дори за коментари и съобщения, които те са писали извънучилищните часове и които може да са обидни или потискащи. Директорите на училища, колежи и университети имат правото да изискват паролите на своите ученици.

Тийнейджърите, изглежда, са напълно против това някой да им се рови в личното пространство. „Винаги мога да си направя фалшив профил със същите снимки и да дам него на директора. По този начин личното ми пространство ще остане незасегнато", обяснява колко е лесно да заобиколиш новия закон Петя. Тя е на 18 години и учи в гимназията „ Елк Гроув".

Родителите останаха не по-малко изненадани от решението при изискване децата да споделят лична информация. „Аз съм против това, защото смятам, че това е много лично и този, който трябва да контролира, са родителите и семейството", казва Силвия Юрукова, която е майка на 15-годишните близнаци Петър и Петя. „Ако детето има проблеми в училище, разрешаването трябва да е между мен и учителите и да е съвместно. Според мен те нямат право да имат достъп до личните акаунти на децата ми."
Но засега според поправката в закона, ако в социалните мрежи може да бъде намерено доказателство за обидни, цинични и подигравателни коментари, свързани с дете от същото училище, то паролите на замесените в инцидента ще бъдат поискани. „Насилието няма място в щата Илинойс", обяви в съобщение при подписването на закона Пат Куин.