Вал Петков с наградата си през 2015 г.

 

Наш сънародник от Чикаго е носител на две поредни награди за най-добър брокер на недвижими имоти в Чикаго. Вал Петков печели статуетката през 2014 и 2015 година в категория за най-много трансакции, направени за една година при отдаване под наем.

 

Успехът за българина идва след няколко години на неуморно обикаляне в предградията на Ветровития град. "Дойде ми малко като шок, не я бях очаквал тази награда", казва Вал, който сега се цели в още по-големи успехи. През 2014-та той прави повече от 250 трансакции, с което впечатлява брокера, който няколко поредни години печели статуетката преди него. "Той ме попита: Кой си ти? Учуди се, че съм българин и работя сам, а не за голяма компанията като тази, в която работи." Това още повече мотивира Вал. Той решава да вложи всичките си усилия и да спечели отново. "Казах си - I have to work harder! - За да се върна отново тук догодина." Така и се случва, само че този път българинът води със себе си цял отбор. "Наел съм няколко българи, които вече работят с мен. И така от 250 трансакции през 2015 година направихме 360." Това носи на компанията на Вал втора награда и мотивация за още успешни бизнес сделки.

Вал попада в индустрията случайно, когато баща му най-после е готов да закупи жилище за семейството. "Аз тогава му казах да изчака да взема лиценз за брокер", с усмивка си спомня българинът. Така от първото закупено жилище - семейното, Вал се запалва по пазара на недвижими имоти, а Чикаго според него предлага много възможности. "Според мен е много перспективен бизнес, има как да се научиш и ако работиш здраво, да успееш." Това не е първата сфера, в която Вал има опит, но определено е нишата за него. Българинът се мести в Америка със семейството си, когато е едва 11-годишен. Трудно начало, което самият той казва, че му е дало още повече сила да се конкурира с американците. "Дойдохме тук без английски, без приятели, като всички други българи. Отначало беше по-трудно, защото нямаше толкова българи в Чикаго."

Следващата цел, която си е поставил българинът, е да обучи повече сънародници и да се върне за още награди от асоциацията. Това, което според него отличава нас, българите, като купувачи, е вкусът. "Цената е много важна. Всеки иска да направи добра сделка, другото нещо е къщата да е голяма и нова", отново с усмивка добавя той.