Тол камерите вече са лицензирани, но решението кога точно ще започне на база на тяхната информация за превишена скорост да се издават глоби, е решение изцяло в ръцете на МВР.

Това обяви в студиото на NOVA регионалният министър Андрей Цеков.

Реално тези над 300 рамки на тол системата с камери, собственост на АПИ, които са разположени по пътищата на страната, винаги са събирали информация за скоростта на движение, но МВР не е използвало информацията от тях, тъй като е нямало интеграция между системите. В момента МРРБ е направило необходимите стъпки за сертификация и в момента всичко зависи от Министерство на вътрешните работи.

На практика информацията за минали периоди е събирана, но не е използвана, стана ясно от думите на Цеков. "На теория още днес могат да заработят, те и сега ви засичат, но не получавате фиш", бяха думите на министъра.

Министърът заяви и че ведомството му работи по темата за Руската църква, както бе възложено от прокуратурата. Изследва се дали МРРБ или Столична община имат отговорности по казуса.

"Проектът е бил неправилен, контролът - недостатъчен", каза министърът по повод инцидента при модернизацията на главния път Мездра - Лютидол и засягането на имотите в Ребърково при взривни работи. Това е "неприятен ефект от небходимостта да извършваме ремонти до населени места, но категорично не е редно да се случват щети при взривни работи, коментира министърът.

По думите му в края на 2025 г. трябва да е готов участъкът на пътя Е79 по договор.

Андрей Цеков коментира и строителството на магистрали, изтъквайки, че сме уникална страна, която строи 5 магистрали едновременно, но няма нито една построена към съседните й държави, с изключение на тази към Турция. Министърът се надява следващия месец да има решение за строителството на "Хемус", което да отпуши тупика и да се формира реалистичен план и график за строителство.

1583 снегорина са в готовност в страната и в очакване на първия сняг, посочи още Цеков, уверен, че зимата няма да ни изненада.