Нови подробности в разнобоя между европрокуратурата и МВР. Вътрешното министерство проверява имало ли е опити евроразследвания да бъдат провалени. 

Това се случва, след като европейският главен прокурор Лаура Кьовеши разказа за саботаж от полицията в разследване за десетки милиона евросредства. 

Става дума за проверка, която започва през 2022 г. от антикорупционната комисия, но след това се иззема от Люксембург, тъй като засяга обновяване на електрическия транспорт във Враца на стойност 70 милиона евро. Доставчик е фирма, която е доставяла електрическите автобуси, но от Беларус, която не е членка на ЕС.

Националната полиция миналото лято не е изпълнила искането на европейската прокуратура и не е влязла в централния офис на фирмата. По-късно се оказва, че там няма нищо.
Според вътрешния министър Калин Стоянов всичко от проверката на МВР е изпратено на наблюдаващия европрокурор Демитър Беличев. От Люксембург обаче твърдят, че резултати при тях няма.

„Европейските делегирани прокурори са наредили на полицията да извършат претърсване. И познайте какво? Полицаите не са влезли във всички офиси на тази сграда. Те са пропуснали да влязат в най-важния офис. Защо? Добър въпрос. Защото подадохме оплакване и разбрах, че сега има дисциплинарна проверка, но трябва да се изясни”, посочи Кьовеши.

„По въпросния казус е извършена проверка от страна на вътрешна сигурност към МВР, като резултатите от проверката незабавно са изпратени на европрокуратурата. Изчакваме да видим какво ще бъде тяхното решение по отношение на нашите констатации“, каза вътрешният министър Калин Стоянов.