Децата могат да бъдат доста капризни, когато ядат зеленчуци. Много от тях вирват носа си срещу ряпа, брюкселско зеле, цвекло и патладжан. 

Картофът, от друга страна, е един зеленчук, който на практика е обичан от всички. И придирчивите деца, и възрастните могат да намерят нещо, което да харесат. Пържени картофки? Картофено пюре? Вкусовете и формите за пържене са безкрайно разнообразни и предлагат чудесно извинение да се заредите със сирене, заквасена сметана или кетчуп.

Но здравословна храна ли са тези кореноплодни?

Както при всеки зеленчук, най-здравословният картоф обикновено е най-цветният. Наситените червени и лилави цветове показват по-високи количества антиоксиданти като антоцианин, обясни диетологът Даниел Крамбъл Смит пред USA TODAY. 

Нейният любим сорт е сладкият картоф от Окинава. Донесени в Япония от Южна Америка през 1600 г., тези зеленчуци изглеждат като обикновения картоф отвън, но имат тъмнолилав цвят отвътре. Други цветни опции включват сладки картофи и червени и лилави картофи. 

Но всеки сорт от този зеленчук представлява питателна опция за вашата трапеза, казва Крамбъл Смит. Например, ще получите повече витамин А, фибри и по-малко въглехидрати от сладките картофи, но повече витамин С в златен картоф сорт Yukon. 

„Бих насърчила хората, за да получат разнообразие от хранителни вещества, да консумират разнообразие от различни видове картофи“, казва тя. 

Полезни ли са картофите

Като нишестен зеленчук, картофите понякога имат лоша репутация, защото са по-калорични от другите зеленчуци и са източник на въглехидрати, но според диетолозите, това не е причина напълно да ги изключите от менюто си. 

До голяма степен те се състоят от сложни въглехидрати, които се усвояват по-дълго и дават по-трайна енергия от обикновените захари. „Не трябва да ограничаваме храните само заради тяхното калорично съдържание, тъй като нишестените храни играят роля за чувството на ситост и са ключов компонент на балансираното хранене“, казва Крамбъл Смит. „Страхотното при картофите е, че има осигурени и други хранителни вещества.“ 

Този зеленчук, особено обелките му, са чудесен източник на фибри, които ви държат сити за по-дълго време и регулират апетита. 

Той също така помага за контролиране нивата на кръвната захар, поддържа здравето на сърцето и подпомага управлението на теглото. Картофите също са богати на калий, основен минерал, който помага за регулиране на активността на сърцето и обмена на течности в клетките, поддържа нормално кръвно налягане и улеснява правилната нервна функция. 

„Когато мислите за диета като цяло, ако консумирате храни, които ще ви заситят, ще ви помогнат да регулирате апетита си и ще предотвратите апетита за сладко или желанието да похапвате храни, които не осигуряват никакви хранителни ползи, изобщо не трябва да се страхувате от картофите“, казва Крамбъл Смит. 

Когато са сварени и охладени, те съдържат устойчиво нишесте, което подобрява здравето на червата, тъй като не повишава глюкозата. „За хората с диабет определено бих препоръчала да преминат към приготвянето на храна, при което приготвяте картофите си предварително, съхранявате ги в хладилника и след това претопляте на следващия ден“, казва Крамбъл Смит. „Те ще имат по-нисък гликемичен индекс.“ Но все пак можете да ядете варени картофи, ако имате инсулинова резистентност или диабет, просто се уверете, че ги комбинирате с протеини, здравословни мазнини и други зеленчуци без скорбяла.

Полезни ли са картофите

Здравословни ли са сладките картофи?

Сладките картофи са здравословни зеленчуци и имат по-нисък гликемичен индекс от „обикновените“ картофи, обяснява Крамбъл Смит. Те са добър източник на фибри и бета-каротин, пигмент, открит в оранжевите и жълти плодове и зеленчуци, който се превръща във витамин А в тялото. Витамин А е важен за здравето на очите и кожата и подкрепата на имунната система. „Поради разнообразието от цветове те имат повече хранителни вещества“, казва тя. 

Полезни ли са картофите

Начините за приготвяне на пържени картофи също им носят лоша репутация. Дълбокото пържене на картофи в олио прави зеленчука още по-калоричен и възпалителен, казва Крамбъл Смит. Но въпреки че са вкусни, пържените картофи не са единственият начин да консумирате зеленчука. По-здравословен вариант би било печене, варене или готвене в супа или яхния.