Европейският съюз отново пробва да се закани на САЩ и Канада, че ако не паднат визите за всичките им членки, ще последват реципрочни мерки (последното развитие по темата - на страница 8). Този въпрос с визите винаги е бил адски досаден - откъдето и да го погледнеш. Да ходиш на интервю за туристическа виза, за да посетиш приятели и роднини в Америка, е досадно. Такова е усещането и като четем кой политик се е изказал по тази тема. Истината е, че няма да се промени съществено много, когато това се случи. Единствената разлика е, че решението дали един човек може да влезе в САЩ ще се взема на границата тук, а не в посолството в София. То и сега е така, но малцина ги връщат, когато имат виза. Повечето хора не знаят, че заветният документ дава правото не да влезете в страната, а да стигнете до някой от граничните й пунктове. А решението дали да продължите е на служителя там.

Ще бъде далеч по-унизително, а и скъпо, да те върнат от летището в Чикаго, отколкото още в София да ти кажат, че няма да те пуснат.

Истината е, че България все не успява да изтъргува нищо в замяна на падането на тези визи. Да, има американски закон, който определя процента откази, под който трябва да паднат тези в консулството в София. Но също така американските служители там могат да контролират този процент. От години консулството издава 10-годишни туристически визи - обяснението им е удобство за гражданите, но ако не отговаряте на условията за дългогодишна виза, а по-скоро за 6-месечна или едногодишна - няма да ви дадат. И така процентът се вдига. Това е чисто политически въпрос и ми се струва, че неуспехът в решаването му се крие в неспособността на българските политици да успеят да поставят въпроса ребром на Вашингтон. Само преди дни под натиск от Държавния департамент правителството в София затвори въздушното пространство на страната за руски самолети към Сирия. А защо това не беше изтъргувано срещу падането на визите? Това, разбира се, е доста семпъл и наивен пример, но през годините е имало достатъчно поводи това да се случи. Очевидно липсва желание, а и умение.

Ако мислите, че има някой по-добър, който да ръководи държавата - гласувайте. Следващите избори, на които ще можем да участваме в чужбина, са на 25 октомври и са на референдума „за" и „против" електронното гласуване. Не ги изпускайте!

 

Приятен уикенд,

Ясен