От "Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София) няма да издигнат кандидат за предсeдател на Столичния общински съвет (СОС), съобщи по време на днешното заседание Борис Бонев. 

Днес СОС прави трети опит за избор на председател, след като неуспешни опити на предишните две заседания.

Кандидати за председател на Столичния общински съвет са трима. Това са Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от "Възраждане" и Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

Борис Бонев призова опозицията, която се състои от общо 38 общински съветници, да си избере сама председател.

От ГЕРБ също нямат кандидат за председател на СОС. Преди началото на заседанието Георги Георгиев и Антон Хекимян заявиха, че няма да подкрепят Бонев и остават в опозиция.

Сутринта Столичният общински съвет беше разтърсен от пореден скандал. Общинските съветници от ГЕРБ, БСП и ИТН напуснаха временно заседанието с мотива, че председателстващата заседанието Грети Стефанова дава думата само на ПП.

Иван Таков от БСП обясни пред журналисти защо групата на БСП излезе временно от заседанието на СОС – "защото нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено. ГЕРБ си заминаха от управлението, та Столична община, но виждаме, че гербаджийщината остава вътре в залата".

Преди заседанието Таков съобщи, че от БСП са внесли писма до кмета по най-наболелите теми в града. Той е категоричен, че е недопустимо да не се дава право на опозицията да направи реплики и да зададе своите въпроси. По думите му по този начин няма да намерят никакви допирни точки с управляващите СО в момента.

Ваня Григорова подчерта, че от БСП са имали въпрос кой ще бъде заместник-кметът по транспорт, поради което е подала заявка, но тя не е изчетена от председателстващата заседанието Грети Стефанодава. "Това авторитарно управление на дебата, което се повтаря вече за трети път в залата на СО, очевидно не демонстрира желание за диалог и каквото и да е разбирателство", каза тя и допълни, че най-многобройната група в СОС все още няма желание да проведе прозрачни разговори с останалите групи.

Пламен Данаилов от ИТН отбеляза, че е крайно неприемливо случващото се. "Добре, че кметът дойде да си представи екипа, това е похвално. Трябваше да го направи още на първото заседание", каза той и допълни, че ако тогава Терзиев не е знаел кои са харата, част от екипа му, значи са част от някаква договорка, в която от ИТН не са участвали.

Данаилов заяви, че днес във финансовото министерство са привикани изпълнителните директорите на Топлофикация София и на БЕХ да се МФ да стане първо собственик на дълга на Топлофикация София, а след това и неин собственик. "След като не е в интерес на кмета да задържи собствеността, ние не знаем каква е неговата визия за отоплението на София и топлата вода на София, изобщо за развитието на това дружество, след като с такава лека ръка е готов да го отстъпи на финансовото министерство", допълни той.

"Новите кадри на Терзиев са уволнените от Фандъкова", подчерта Георги Георгиев от ГЕРБ и допълни, че Васил Терзиев няма екипа, за който говореше.

След изявленията пред медиите, общинските съветници се върнаха в зала.