ЦИК обяви финалния списък с местата, където българите по света ще могат да упражнят правото си на глас в 312 секции в 45 държави.

Най-много ще има в САЩ, Испания и Германия. Секциите в Турция са силно редуцирани само до 21, докато на миналите парламентарни избори там нашите съграждани можеха да упражнят правото си на глас в 136 избирателни секции.

В Америка нашите сънародници ще могат да пуснат бюлетини на места, където досега не е имало разкривани избирателни секции. Тук ще може да гласуваме на 41 места, докато в Канада ще има 7 секции.

За първи път от поне два вота насам хората, които живеят в района на Чикаго, ще могат да упражнят своя вот и в двете църкви „Св. Иван Рилски" и „Света София". За първи път избирателна секция в консулството в даунтаун няма да има.

На места консулите се оплакват, че няма достатъчно хора да попълнят необходимите позиции, а срокът за това изтече в понеделник.

„Основен приоритет за нас е наистина да наберем достатъчно кандидати за членове в избирателните комисии, да уточним с местните общности адресите, където да бъдат посетени съответните избирателни помещения" - казва генералният консул на България в Чикаго Симеон Стоилов.

Ако не бъдат намерени доброволци, празните позиции ще бъдат попълнени от хора от външно министерство, което допълнително ще натежи на бюджета за тези избори. Досега са предвидени 51 милиона лева за провеждането на местния вот и референдума, което е рекордна сума за избори до момента.

Въпреки че остават няколко седмици, много българи по света не знаят за какво ще се гласува на 25 октомври: „Че то за референдума може ли да се гласува? Не знаех, щом може, ще гласувам" - призна Иван, който живее в Чикаго.

Друг наш сънародник пък е категоричен, че няма да отиде до урните. „България според мене е тежка комунистическа държава и никакви избори и референдуми не могат да променят статута на обикновения човек. Тези, които си правят игри, за тях само има полза."

АДРЕСИ НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СЕКЦИИ

Денвър, Колорадо

Euro (Bulgarian) Mart, 10699 Мelody Drive, Denver (Northglen), Colorado 80234

Детройт, Мичиган

Balkan-American Cultural Center, 1451 Е. Big Beaver, Troy (Detroit), Michigan 48083

Чикаго, Илинойс 

BOC "St. John of Rila", 5944 W Cullom Ave, Chicago, Illinois 60634

Шамбърг, Илинойс 

DoubleTree by Hilton Hotel Chicago-Schaumburg, 800 National Pkwy, Schaumburg, Illinois 60173

Шилер парк, Илинойс  

Village of Schiller Park Community Center, 4501 25th Ave, Schiller Park, Illinois

Дес плейнс, Илинойс - 3 секции

 1. Oak Lee Plaza, 1451 Lee Street, Des Plaines, Illinois 60018

2. Oak Lee Plaza, 1479 Lee Street, Des Plaines, Illinois 60018

3. BOC "St. Sofia", 404 W oakton St, Des Plaines, Illinois 60018

Медисън, Илинойс           

BOC "Holy Trinity" 1300 Grand Ave, Madison, Illinois 62060

Сент Пол, Минесота 

7630 Lyndale Ave. S # 450, St. Paul (Richfield), Minnesota 55423

Синсинати, Охайо 

Cincinnati Taequondo Academy, 7430 Montgomery Rd, Cincinnati, Ohio 45236

60176

*Това са избирателните секции в консулски район Чикаго, които бяха известни до редакционното приключване на броя. Останалите адреси ще публикуваме, когато бъдат обявени от МВнР.