Представителите на ГЕРБ-СДС напуснаха Съвета по сигурността при премиера преди неговия край. Причината коментираха Десислава Атанасова и Делян Добрев пред сградата на МС.

"Считаме за абсолютно безпредметно нашето участие, защото всичките ни опасения, които през тези месеци изразявахме, днес за пореден път от докладите на службите се потвърдиха", заяви Атанасова.

„Стана ясно, че има възможност за доставки и извън Руската федерация. Няма изненада и за нас е загуба на време да стоим на този съвет. Печели се на гърба на българските граждани. За нас единственото разумно е парламентът да вземе решение за законопроекта”, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Според Атанасова Агенция „Митници” недостатъчно е контролирала доставките на преработена продукция.

„Въпреки че санкционният режим и дерогацията позволяват горива от руски произход да се продават само в страната и в Украйна, над 50% от произведените горива на „Лукойл” са изнасяни в целия свят.

Има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и не се знае крайната им дестинация. Това е скандално”, разкри Делян Добрев. Той припомни, че от партията на Бойко Борисов са сезирали прокуратурата за подобни действия.

"Безполезна среща, загуба на време за нас. Не чухме никакви доводи защо трябва да продължи и да не бъде спряна тази дерогация. Не разбрахме защо престъпният руски режим ще се пълни със стоици милиони от България. Готвели се нещо рафинерията да прави някакви екипи, никаква яснота, ще има гласуване в парламента. Това пък заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който също напусна Съвета.

„Това, което заявиха от ПП, че си отстояват сроковете от март, означава, че новата коалиция ще се роди от „Възраждане“, БСП и ПП. Дали това е ясното от днеска коалицията „Путин“ е факт ще видим как ще бъдат гласовете и дали реално от Москва се командва българският парламент и българското правителство“, каза Пеевски.

Много съм огорчен от това, митниците не са си свършили работата, санкциите са били нарушавани, за което ще подадем сигнали в прокуратурата и ДАНС, митницата не е контролирала доставките изобщо. 60% са напускали пределите на страната, това е по-чудовищна далавера и от разследването на Политико. Престъпният руски режим се обогати пред погледа на българското правителство, подчерта Пеевски. 

Съветът беше свикан от Николай Денков заради дерогацията за руския петрол.