След повече от пет години мистерията около смъртта на британска двойка е разгадана. През 2018 г. Джон и Сюзън загиват неочаквано по време на почивка в Египет. Като причина за това се посочват чревни бактерии.

Сега обаче приключилото съдебно разследване дава нови обяснения за смъртта им - двамата са претърпели отравяне с инсектициди, съобщават агенция PA и британските медии.

69-годишният Джон и 63-годишната Сюзън били на почивка в египетския морски курорт Хургада през август 2018 г. с дъщеря си Кели, нейното семейство и приятели. Мъжът и жената били здрави и в добра форма. Внезапно обаче двамата се оплакали, че не се чувстват добре и няколко часа по-късно били намерени мъртви.

Според главния прокурор на Египет чревни бактерии са причинили смъртта на двойката, а туроператорът премества всичките си туристи на други места за настаняване.

Повече от пет години по-късно резултатите от разследване в Англия най-накрая разкриват действителните обстоятелства около смъртта на британците - семейство Купър умира, след като съседната хотелска стая е била третирана със смес от химикали срещу дървеници.

Обезпаразитяваната стая е била заключена, но е имало свързваща врата между нея стаята на семейство Купър. Вратата била запечатана с лента, докато помещението било обработвано с химикалите. Изпаренията от тях обаче влезли и в съседната стая.

„Изключително важно е от тази ситуация да се извлекат поуки, за да се гарантира, че трагедия като тази няма да се повтори“, коментира адвокат на семейството.

Използваният пестицид е забранен в Обединеното кралство и Европейския съюз от 2010 г., с изключение на няколко промишлени употреби. САЩ планират да го забранят през следващата година.