Руската църква отвори отново врати за поклоници, след като остана затворена повече от месец и половина. Храмът беше затворен, след като държавата ни отзова трима свещеници за нарушение на дипломатическите правила. 

За службата в петък пристигнаха руският посланик Елеонора Митрофанова и други официални лица, сред които и Румен Петков от АБВ. 

Очаква се новият предстоятел да отслужи първия си молебен в събота.

 

Протойерей Владимир Тишчук, назначен от руския патриарх, ще служи в храма, заедно с тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит.

На 21 септември

българските власти изгониха от страната ни предстоятеля

на Руската православна църква в София архимандрит Васиан Змеев. На следващия ден храмът беше затворен. Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма, но, това не се случи, защото нямаше кой да отвори Руската църква. 

Прокуратурата разпореди на ДАНС да провери собствеността и правото на ползване на храма. На 1 ноември регионалният министър Андрей Цеков заяви, че в министерството е получено писмо от прокуратурата, която е направила изследване на фактите и обстоятелствата свързани със собствеността на Руската църква. МРРБ са били сезирани да проведат процедура по възстановяване на собствеността.

Клирикът на Виенската и Австрийска епархия протойерей Владимир Тишчук беше назначен за нов представител на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил при Патриарха на България и предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София. 
 

Богослужения ще има и в събота, и в неделя. Впоследствие ще има и общи служения с представители на нашата църква. Досега отец Владимир е бил свещеник в храма "Св.Николай" във Виена.