На 31 октомври 1993 г. Холивуд е съкрушен от една жестока новина – Ривър Финикс е напуснал този свят, преди цели 30 години. Някъде в архивите на 911 стои стресираният глас на Хоакин Финикс, който моли за помощ, във въпросния момент подозира, че брат му е взел валиум. Докато линейката дойде, Ривър вече е напуснал този свят, сестра му Рейн се е опитала да го върне към живота, правейки изкуствено дишане на прага на клуб The Viper Room – това е един от

най-добрите клубове в Лос Анджелис

собственост на Джони Деп.

До тях са Саманта Матис – приятелката на Ривър и Флий – басистът от Red Hot Chili Peppers. Парамедиците идват навреме, но за съжаление не могат да направят нищо. Ривър умира на 23-годишна възраст и вече е успял да постави началото на своята кариера. Внезапната смърт изковава неговия легендарен статус, а след няколко седмици става ясно, че Ривър е взел твърде много наркотици, при това в особено високи дози, пишат от chr.bg. В тялото му са открити кокаин, хероин, морфин, марихуана и валиум.


Тъй като говорим за началото на 90-те години, скръбната вест идва по най-различни начини до феновете. Някои прочитат информацията по Телетекста, други попадат на новината в радиоемисиите, някои четат вестници и най-важното е, че всички не вярват. Въпросният Хелоуин се оказва още по-черен, когато идва информацията за друга смърт –

Федерико Фелини също е починал

Светът наистина е тъжен, а издания като Fotogramas публикуват материала: „Ривър Финикс, една 23-годишна легенда“.

3 години по-рано Ривър е обявен в същия вестник за секссимвол на 90-те години. Успехите му са впечатляващи, филмографията впечатлява големите критици, а ролите му са добре подбрани. Мнението на близките е, че когато се снима филмът My Private Idaho, Ривър Финикс и Киану Рийвс взимат наркотици, смесват се с проститутките, за да могат да изиграят ролята на пристрастени към наркотиците. Въпреки разходките до комуните и клиниките за изчистване, Финикс живее малко по-далече от наркотиците. Историята е разказвана много пъти, но според Гавин Едуардс, във фаталната вечер именно Джон Фрушанте – китарист на Red Hot Chili Peppers – дава на Ривър чашата с наркотици. Ривър не е подозирал, че ще се дрогира с такъв микс, но когато взима и валиум, ситуацията вече е извън контрол.

По мнението на останалите свидетели, Хоакин се е забавил поне с половин час, преди да извика линейката. Полицията не е потърсена, защото клубът не иска

да развали вечерта на останалите гости

Никой дори не казва на парамедиците какво е консумирано от звездата.

Интересното е, че когато Матис говори за случилото се през 2018 г., е категорична, че Джон Фрушанте не е замесен в инцидента.

Тя е била сигурна, че Ривър не е бил пристрастен и не е имал проблеми с наркотиците. За съжаление се оказва, че има много младежи, които експериментират с наркотици и за жалост не знаят своята мярка, а това често води и до фатален край. Това е мнението и на майката на Ривър, която по-късно коментира случилото се пред LA Times.

Мъченик, паднал ангел или наркоман?

Историята се променя с първата любов на Ривър. Марта Плимтън си спомня своята любов с Ривър, но винаги говори по-трезво. Актьорът е бил изключително добър и мил, но никога не е искал да оставя наркотиците. Неговата смърт го превръща в мъченик, паднал ангел или дори месия, но той не е точно това. По нейните думи е бил нормално и много мило момче, което има съсипана психика и се опитва да я тушира с наркотици.

Има причина за последното твърдение – съсипаната психика. Ривър и неговите братя и сестри, включително Хоакин Финикс, се раждат в семейство на хипита, които по-късно откриват религията и живеят в абсолютна секта, която по някаква причина се превръща в нещо съвсем различно – божественото прави крачка назад за педофилското. Хоакин и Ривър не говорят много често за случилото се, но историята помни някои от легендите. След като семейството бяга за известно време от сектата, решава да се засели обратно в Лос Анджелис и да се опитва да намери пътя си в телевизионните медии. Ривър успява да получи роля във филма Explorers, а малко след това се появява и филмът Stand By Me.

Именно там се започва всичко с марихуана, а впоследствие и с други наркотици.

Филмите го тласкат първо към тревата

Около филмите Ривър започва да се занимава и с музика, като неговата банда Aleka`s Attic е далеч по-важна от всеки следващ филм, за който ще получи оферта. Въпреки смяната на партньорки, най-често на снимачната площадка, Ривър живее с още една публична тайна – наркотиците. Ривър Финикс е трябвало дори да изиграе главната роля в „Интервю с вампир“, но след като умира, Крисчън Слейтър дарява хонорарите в две от любимите организации на Ривър. Малко след това се появява и Леонардо ди Каприо, който практически влиза в обувките на Ривър и изиграва някои от най-важните му роли. Джеймс Камерън също е смятал да използва Ривър вместо Леонардо за ролята му в „Титаник“, но в един момент не е възможно. Итън Хоук също се променя, когато разбира историята на Ривър. Той осъзнава, че индустрията е погълнала и унищожила един много ценен и важен талант. 

След тежката загуба е ясно, че друг от братята Финикс ще поеме щафетата. Хоакин наистина успява да се превърне в легенда, макар и дълго време да отказва да говори по тази тема. Ривър е бил причината за по-малкия Финикс да преоткрие любовта си към киното, а след това и да преследва тази кариера.

Хоакин твърди, че по някакъв начин се е чувствал длъжен да продължи легендата на брат си и години по-късно, когато взима своята първа награда „Оскар“, най-вероятно е бил повече от доволен, че е изпълнил мечтата на още един член на семейството.