Колумбийските власти не успяха да изпълнят програма за стерилизация на „кокаинови“ хипопотами, които бяха внесени в страната от известния наркобарон Пабло Ескобар, информира „Таймс“.

Пабло Ескобар нелегално внася хипопотами от Африка за своя частен зоопарк през 80-те години, купувайки ги с печалби от нелегалната наркотърговия. По-късно четири индивида бяха оставени без надзор в езеро близо до изоставеното му имение и започнаха да се размножават. Поради липсата на естествени врагове броят им нараства и през 2006 г. мъжки, женски и тяхното малко бяха забелязани вече на 100 километра от изоставеното имение. Експертите смятат, че до 2034 г. броят на тези животни в Колумбия ще достигне 1400 индивида.

През 2023 г. властите одобриха две програми за контрол на броя на хипопотамите, но и двете се провалиха. Проектът за износ на 70 животни в индийски и мексикански резервати все още не е реализиран поради бюрократични пречки.

Спря и програма за стерилизация, която планираше да обработи 40 животни за една година. Тя продължи само три месеца и през това време бяха стерилизирани седем животни. Освен това, при превозването по въздуха на приспан за кастрация хипопотам на име Неполитано, двигателят на хеликоптера прегря и пилотите едва успяха да избегнат бедствието. В същото време текущата популация на хипопотами в Колумбия се оценява на около 170 индивида - това е най-голямата популация от животни извън Африка.

„Имаме сериозен проблем и няма достатъчно административен ресурс за решаването му. Нивото на сложност на задачата е много високо“, каза Дейвид Ечевери Лопес, председател на комисията за мониторинг на биоразнообразието, пред „Таймс“.

Ветеринарният лекар и ръководител на природозащитния фонд Карлос Андрес Валдерама каза, че „никой в страната не иска да убива стотици животни“, но това вероятно е единственият надежден начин за защита на екосистемата на Колумбия. „Те ни поставиха в много трудно положение. Трябва да избираме между благосъстоянието на местните екосистеми, хиляди животни и благосъстоянието на определен брой хипопотами, които не трябва да са тук“, описа ситуацията той.

В същото време хипопотамите на Ескобар са се превърнали във важна част от туристическата индустрия на Колумбия. Много хора идват в страната, за да видят места, свързани с историята на известния наркобос, включително хипопотами. По-рано беше съобщено, че "кокаиновите" хипопотами са започнали да атакуват хора. Според колумбийците при среща с хипопотамите на Ескобар е по-добре да се скрият, за да останат живи и здрави. І