Дарил Лойд от Чикаго Хайтс е шокиран, когато получава последната си сметка за данъка върху недвижимите имоти, която показва астрономическо увеличение поради технически грешки.

Втората вноска на данъчната сметка на Лойд скочила от 1 800 долара на над 30 000 долара, което представлявало зашеметяващо увеличение от 3 811 %.

"Бях буквално съсипан", казва Лойд, размишлявайки за внезапното и неочаквано финансово бреме, което го очаква.

От данъчната служба на окръг Кук признават за грешката, като обясняват, че за имота на Лойд неволно е било приложено разрешително, което погрешно е завишило оценъчната му стойност до седемцифрено число.

"Тук няма нищо, което да струва близо 1 милион долара", оплака се Лойд.

Собственик на жилище в район Чикаго Хайтс се разколебава, след като получава сметка за данъка върху недвижимите имоти, в която скромната му къща от 50-те години на миналия век е оценена на над 1 млн. долара.

Службата на секретаря на окръг Кук публикува подробен документ от 79 страници, в който се описват данъчните ставки за имотите за 2023 г., които са се повишили значително, особено в южните и западните предградия. Документът, включващ цветна карта, показва, че южните предградия са били засегнати най-силно, като в някои райони данъците са се увеличили с повече от 50%.

Според служителите в администрацията на окръг Кук са подадени около 4000 жалби за грешки при оценяването на земи, някои от които датират от 2018 г. В това число влизат и собствениците на жилища, които са пропуснали да се възползват от освобождаването за данъчната 2023 г.

Уебсайтът на данъчната служба съдържа списък на всеки квартал и градче в окръг Кук, заедно с датите за изпращане на повторните оценки и сроковете, в които могат да се подават жалби. За съжаление за много собственици на жилища, включително и за Лойд, възможността да обжалват данъчните си сметки е отминала.

От службата заявиха:

"Собствениците на жилища не могат да обжалват данъчната си сметка. Настоящите данъчни сметки отразяват справедливата пазарна стойност на имота, определена по време на цикъла на преоценка през 2023 г. в южните и западните предградия.

Собствениците на жилища можеха да подадат жалба по време на цикъла на преоценка през 2023 г. и могат да продължат да обжалват оценката си, когато техните градове са отворени за обжалване през следващите години. Когато градчетата са затворени, собствениците на жилища не могат да обжалват".

Съобщава се, че коректната данъчна сметка на Лойд е на път, но той остава разочарован от процеса.

"Бих искал този, който отговаря на управленско или административно ниво, да разгледа тези данъци и действително да погледне реално какво се случва не само с моя имот, но и с всички имоти на хората", каза той.

Въпреки уверенията, Лойд и другите засегнати собственици на жилища все още са длъжни да платят данъчните си сметки до 1 август 2024 г. Данъчната служба на окръг Кук призовава всеки собственик на жилище да провери долния ляв ъгъл на сметката си за данъка върху недвижимия имот за втора вноска, за да се увери, че всички освобождавания са посочени. Ако някои от тях липсват, собствениците на жилища могат да подадат жалба за грешка.

Както BG VOICE писа, сайтът на хазната на втората по големина община в САЩ Кук Каунти, където живеят и най-много българи, вече е изцяло преведен на български език. Така и нашите сънародници, които нямат перфектен английски, ще може да се ориентират бързо и лесно в информацията, която им е нужна, особено за данък сгради. Сайтът вече дава възможност налогът да се плати онлайн, вместо да се ходи до банка или да се изпращат чекове по пощата.

На www.cookcountytreasurer.com всеки може да напише своя адрес и да провери какъв данък дължи, дали има да взема нещо обратно от хазната, както и да свали своята данъчна сметка. "Това е същото като бординг пас, има баркод и хората могат да платят директно, без да се разхождат до наш офис. Освен това таксата към банката е отменена, така че призовавам всички да платят онлайн дължимия данък", обясни още Мария Папас.