Параметрите ще трябва да се попреизчислят, но основните пилони на бюджета са ясни.

Това каза икономистът и депутат от ПГ на ПП-ДБ Георги Ганев в ефира на bTV. Той призна, че е запознал само с основните параметри на бюджета, тъй като е доста голям, а и предстои доуточняване на някои параметри в зависимост кои от данъчните предложения, които предварително бяха внесени в НС ще бъдат приети и кои няма да са във вида, в който са.

Депутатът обаче подчерта, че няма проблем да подкрепи бюджета и така, както изглежда в момента.

„Със стандартната уговорка - двама икономисти, 5 мнения. Аз може би някои неща бих направил различно, ако аз готвех бюджета“, посочи депутатът. Ганев обясни, че не би бил толкова щедър, а по-скоро стиснат относно увеличението на заплатите на служителите в държавния сектор.

„Предполагам, че и в публичната администрация ще има увеличение на заплатите“, каза той.

„Както е в момента бих подкрепил бюджета. Не виждам голям проблем с него“, каза Ганев.

„Пенсиите ще се дигнат с швейцарското правило – между 10-12%. При майчинските има вътрешен спор – няма проблем да се вдигат на майките, които имат нужда от това, но има майки, които нямат нужда. Приоритетът е все повече да се насочва социалното подпомогне към хората в нужда. Майчинските автоматично ще се увеличат с много други разходи“, посочи депутатът.

По думите му бюджетният дефицит ще бъде точно 3%.

Ганев призова лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов да каже колко пари трябват за общините, за кои общини и дали няма да иска повече от това, което е заложило правителството. По думите му местните данъци и такси няма да се вдигат в Бюджет 2024.

„Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Делян Пеевски от ДПС да забравят да обвиняват правителството, че играе заедно с „Лукойл“ затова, че рафинерията в Бургас заобикаля санкциите на Европейския съюз в полза на Кремъл“, заяви депутатът.

„Само чувам приказки, а не изчисления. Няма да има спад на цените на горивата, ако падне дерогацията на руски петрол за 3 дни“, сигурен е Ганев. Според него, ако има заобикаляне на правилата, трябва да се понесе отговорност